Президентската надпревара в САЩ се мести в Ню Хемпшир

Президентската надпревара в САЩ се мести в Ню Хемпшир

Президентската надпревара в САЩ се мести в Ню Хемпшир

В американския щат Айова сенаторът на Тексас Тед Круз спечели вътрешнопартийните избори сред републиканците с 28%, изпреварвайки Доналд Тръмп (24%), а Хилъри Клинтън триумфира сред демократите с 49,8% - на косъм от най-силния си опонент Бърни Сандърс, който получи 49,6% от гласовете.

На 9 февруари обаче първичните изборите се местят в Ню Хемпшир, който представлява доста по-различно предизвикателство за партиите, коментира британската телевизия Би Би Си.

Електоратът на Ню Хемпшир е доста по-умерен и по-малко религиозен и може да се окаже костелив орех за Тед Круз. Затова пък от Доналд Тръмп се очаква доста по-добро представяне, отколкото в Айова.

Що се отнася до Демократичната партия, в Ню Хемпшир Сандърс има известно предимство пред Хилъри Клинтън, тъй като е сенатор на съседния Вермонт.

Гласуването по щати ще достигне връхната си точка през юли, когато двете партии ще потвърдят изборите си за наследници на Барак Обама.

Още преди да бъде оповестена победата на Клинтън, Сандърс бе посрещнат от поддържниците си в нюхемпширското градче Боу. На митинга той заяви, че кампанията му в Айова е „удивила света“ и обеща да повтори това постижение и в Ню Хемпшир.

Предстои среща на Хилари Клинтън с жителите на Нашуа.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ