ЦИК наказа Сидеров за нарушения в изборния ден

ЦИК наказа Сидеров за нарушения в изборния ден

ЦИК наказа Сидеров за нарушения в изборния ден

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е извършил няколко нарушения в изборния ден, обяви Централната избирателна комисия.
Тя се произнесе по два сигнала на от председателя на СЕМ Георги Лозанов срещу Сидеров. 

Първият сигнал е за неправомерна агитация в деня на местния вот миналата неделя. Към сигнала са приложени файлове и DVD. В съобщението на ЦИК се казва, че след проверка безспорно е установено, че по време на участие на Сидеров в предаването на партийната телевизия "Алфа" „Неделя ден Господен“ е заявил, „че няма да спазва никакви правила на изборния ден“ след което призовава „хората да подкрепят "Атака" и да свалят от власт престъпната герберска клика“.

От ЦИК подчертават, че съгласно разпоредбите на Изборния кодекс за забрана на предизборната агитация в изборния ден публичното изразяване на призив за подкрепа или неподкрепа на даден кандидат или политически субект представлява нарушение.

Комисията счита също, че Сидеров е извършил нарушение на разпоредбата, забраняваща използването на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, тъй като използването на израза „престъпната герберска клика“ представлява именно това.

Вторият сигнал от шефа на СЕМ е за това, че след като гласува на 25 октомври, лидерът на "Атака" демонстративно скъса бюлетината си за референдума и намачка плика. Това бе излъчено от телевизия "Алфа", а други медии съобщиха, че, държейки скъсаните парчета от бюлетината, той е отправил цинични обиди към президента Плевнелиев.

ЦИК счита, че тези действия обективно представляват призив за негласуване в националния референдум, освен това накърнява добрите нрави, тъй като показва явно неуважение. И за двете нарушения са съставени актове, които трябва да се изпратят на областния управител на област София за издаване на наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ