Шведският премиер подаде оставка след загубата на изборите

Шведският премиер подаде оставка след загубата на изборите

Шведският премиер подаде оставка след загубата на изборите

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд подаде оставка след поражението, което претърпяха на парламентарните избори партията му и десноцентристкият блок „Алианс за Швеция“. За това съобщава АФП.

„Предизборната борба свърши. Шведският народ направи своя избор“, заяви Рейнфелд на среща със свои поддръжници в Стокхолм.

В неделя в скандинавската държава се състояха избори за парламент. Победата се падна на червено-зелената коалиция начело със Социалдемократическата партия, която събра 43,8 процента от гласовете. Очаква се, че първото ляво правителство от 8 години в страната ще бъде оглавено от профсъюзния лидер Стефан Льовен, който през 2012 г. оглави Социалдемократическата партия.

Коалицията на консерваторите, която управляваше досега, събра 39,3 процента от гласовете на избирателите.

Лидерът на шведските левоцентристи предупреди, че страната е изправена пред сериозни предизвикателства след 8 години управление на десницата. Хиляди хора са безработни и училищните резултати в Швеция падат повече, отколкото в която и да било друго страна членка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), аргументира се той.

Льовен посочи, че "има нещо, което се чупи. Сега Швеция отговори, че ние се нуждаем от промяна. Нуждаем се от нова посока."

Победата на левоцентристите може да означава край на 8-те години на данъчни съкращения и пропазарни мерки на десноцентристите на Рейнфелд, отбелязва Асошиейтед прес. Мнозина шведи се опасяват, че тази либерална политика е подкопала прословутата шведска социална държава. Активисти на партията на Рейнфелд изразиха съжаление, че мнозина избиратели не са оценили това, че правителството е превърнало шведската икономика в една от най-силните в Европа. 

"Преживяхме най-дълбоката икономическа криза от 30-те години на 20-и век. Хората в Швеция обаче едва я забелязаха. Това е много добър атестат за (управлявалата досега десноцентристка коалиция)", коментира един от тях.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ