Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

43. Народно събрание положи клетва

131

Новоизбраните народни представители положиха клетва на първото, учредително събрание, което започна в 14.00 ч. днес. Началото на 43. парламент бе дадено по традиция от най-възрастният депутат в новия парламент Стефан Данаилов от „БСП - лява България", който е на 71 години.

„Имаме необходимия кворум, откривам днешното заседание", каза Данаилов.

„Сериозно или на шега се оказа, че съм най-възрастният народен представител. Това ми дава право да се обърна към вас с надеждата този път да съм по-добър орисник”, каза Данаилов.

„Пъстър е букетът от партии, които изпратиха свои представители в тази зала много и различни са посланията, с които убеждавахме нашите избиратели”, допълни именитият актьор.

 „Ако в сърцата ни е останала дори капчица кръв, вярна на Кубратовия завет, че обединението прави силата, трябва да обединим сили”, каза още Данаилов и пожела на добър час на Народното събрание.

България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не, заяви на свой ред в реч за старта на новия парламент президентът Росен Плевнелиев.

„Високите очаквания към вас изискват честност и неуморна работа. Българските граждани искат да живеят достойно. Предизборните битки приключиха, сега сме изправени пред трудните решения, които предстоят. България е парламентарна република и нито една от важните стъпки не може да бъде предприета без работещ парламент. Не бива да си позволяваме да ерозира общественото доверие”, заяви държавният глава.

„Пожелавам на 43. НС да покаже истинското лице на политиката и парламентаризма. България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. Много е възможно България да бъде управлявана от коалиции години наред. Нека заменим балканския с европейския подход”, посочи Плевнелиев.

Най-голямата парламентарна група в 43. Народно събрание е ГЕРБ - 84 народни представители. „БСП - лява България" ще има 39 депутати, а третата по големина група е тази на ДПС - с 38 народни представители. Реформаторският блок ще бъде съставен от 23. депутати, Патриотичният фронт - от 19, а „България без цензура" - от 15. С по 11 депутати са "Атака" и АБВ.

още от Политика
20
Понеделник
Май