Радиация 500 пъти над нормата на 20 км. около АЕЦ „Фукушима-1”

Радиация 500 пъти над нормата на 20 км. около АЕЦ „Фукушима-1”

Радиация 500 пъти над нормата на 20 км. около АЕЦ „Фукушима-1”

Нивото на радиацията в 20-километровата зона около авариралата АЕЦ „Фукушима-1” е 500 пъти над нормата, сочат данните на министерството на науката и технологиите на Япония, предаде ИТАР-ТАСС.

Специалисти от министерството от края на март извършват регулярни замервания на радиационния фонд в 150 различни точки, разположени от 1 до 21 км от АЕЦ „Фукушима”.

Днес японският премиер Наото Кан обяви евакуационната зона в радиус 20 км около АЕЦ-а за защитена от закона и напълно забранена за преминаване.

Решението, което ще влезе в сила от полунощ местно време (18 часа българско време), беше взето след като полицаи откриха повече от 60 семейства, които са живели нелегално около централата, аварирала след мощно земетресение и последвалото го цунами на 11 март.

Очаква се до седмица кораб на екологичната организация „Грийнпийс” да достигне до японските брегове, за да направи измервания на качеството на морската вода в близост до АЕЦ „Фукушима-1”, предаде „Франс прес“.

„Япония зависи в голяма степен от океана, за да осигури прехраната си, а предвид изтичането на радиоактивна вода в морската среда, е от решаващо значение да се проведат независими тестове”, подчерта изпълнителният директор на „Грийнпийс” в Япония.

Организацията е информирала японското правителство за намеренията си. Целта на мисията е чрез тестове на морската фауна и флора да се оцени истинският размер на заразяването и възможните последици върху общественото здраве и хранителната верига.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ