Ал Кайда готви радиоактивна бомба, предупреди "Уикилийкс"

Ал Кайда готви радиоактивна бомба, предупреди Уикилийкс

Ал Кайда готви радиоактивна бомба, предупреди "Уикилийкс"

Доста притеснителна информация разкри скандалният сайт „Уикилийкс”. Според доклад, публикуван на страницата, международната терористична групировка „Ал Кайда” се опитва да се сдобие с ядрен материал и набира безскрупулни учени, които да създадат радиоактивна „мръсна бомба”, предаде „Дейли телеграф”.

Изтеклите секретни документи са от среща на НАТО през 2009 г. на която висши спецове по сигурността са заявили, че „Ал Кайда” планира програма за „мръсно, радиоактивно, импровизирано и експлозивно устройство”. Импровизираната ядрена бомба може да бъде използвана срещу войниците в Афганистан и би могла да нанесе трайни щети в региона за години напред.

Текстът разкрива още, че намерени през 2007 г. документи на „Ал Кайда” свидетелстват, че напредъкът на терористичната организация в областта на биотероризма е по-голям, отколкото се е смятало до този момент.

Освен това, става ясно че през 2008 г. американските служби са били предупредени, че терористите имат „техническата възможност за производство на експлозивно устройство, по-силно от обикновена мръсна бомба”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ