Брюксел се включва да разреши спора за името на Македония

Брюксел се включва да разреши спора за името на Македония

Брюксел се включва да разреши спора за името на Македония

Министърът на външните работи на Македония Антонио Милошоски е бил информиран от еврокомисаря Щефан Фюле, че европейските представители ще се включат в процеса за намиране на решение на спора за името на Македония, съобщава скопския вестник "Вечер".

Македония пропусна срока, за да получи дата за преговори с ЕС през март, но по-важното е, че е на път да пропусне и възможността това да стане през юни, пише "Утрински весник". Причина е новата германска политика всички решения, които Германия подкрепя в ЕС, да бъдат предварително одобрени от Бундестага. Това означава, че през април или началото на май Македония трябва да е решила проблема за името, за да може през юни датата за начало на преговорите за членство да бъде тема на срещата на върха на ЕС. Това вчера е потвърдил говорителят на германското посолство в Брюксел Мартин Котаус.

„Не са верни информациите, че има американско предложение за решаване на спора. Това, което имаме като наша гръцка национална червена линия, е сложно име с георграфско определение, за всестранна употреба. Разговаряхме за това и това им представихме”, заявява гръцкият заместник-външен министър Димитрис Друцас, цитиран от скопския "Дневник".

Както "МениджърНюз" писа, нараства натискът от ЕС и САЩ за решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония. Това е основният проблем, който пречи на евроатлантическата интеграция на страната.

Македонски медии винят гръцки, че си измислили за името "Северна Македония"

Обама предложи името Република Северна Македония

Античка Македониja против Eвропската униja

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ