В Египет става все по-страшно

В Египет става все по-страшно

В Египет става все по-страшно

Безредиците в Египет продължават и стават все по-страшни. Убитите до шестия ден от сблъсъците между властта и протестиращите са поне 102. Центърът на Кайро е в пламъци. Хиляди туристи се тълпят на летището в отчаян опит да напуснат страната, след като египитските авиолинии спряха полетите.

Броят на убитите по време на протестите през последните пет дни в Египет достигна 102-ма души. Съобщено бе за нови 10 загинали в град Бени Суеф, южно от Кайро.

В египетската столица отново гори централата на управляващата Националнодемократическа партия. Никой не се опитва да гаси. Същата сграда, разположена на брега на Нил в самия център на Кайро, бе обхваната от огън и в петък, а след това бе разграбена от мародери. До нея се намира световно известният Национален музей на Египет.

Подпалени са главната сграда на данъчната служба на Египет. Огън е обхванал сграда на министерството на вътрешните работи и други правителствени здания в центъра на столицата.

Има и грабежи – в пазарната зона на Кайро, както и в покрайнините.

Банките не работят, банкоматите са празни или разбити. Туристите бедстват без пари, затворени в хотелите или в чакалнята на летището. 

Правителството обвини протестиращите за палежите и грабежите, но демонстрантите заявиха, че разрушенията са извършвани от цивилни полицай на управляващата Национална демократическа партия, която се опитва да дискредитира опозицията и гражданската революция.

В насилието се включват стотици избягали затворници. Протестиращите разбиват полицейски участъци, проникват в оръжейните складове и се въоръжават. 

Представител на летището в Кайро съобщи, че 19 частни самолета със семействата на богатите египетски и арабски бизнесмени са отлетели от Египет. Източник, пожелал анонимност, съобщи, че страната напускат и представители на деловия елит, приближени до президента Хосни Мубарак. По-голямата част от самолетите са се насочили към Дубай.

Коментари-------- 

"Обзървър": Отчаяният опит на египетския президент Хосни Мубарак да се задържи на власт доведе до това, че униформените откриха огън по хилядите протестиращи, за да предотвратят щурма на вътрешното министерство и държавната телевизия.

Президентският опит да умилостиви демонстрантите, като смени правителството 24 часа по-рано, се провали и лидерът на най-голямата арабска нация е изправен пред позорен и насилствен завършек на своето 30-годишно управление.

82-годишният президент не беше избирал вицепрезидент от 1981 г. насам, но сега назначи на поста ръководителя на разузнаването и негов близък съратник Омар Сюлейман. Тази стъпка за пръв път намеква за евентуален план за предаване на властта. В същото време синът на Мубарак – Гамал, който дълго време бе спряган за възможен наследник, вече изглежда е извън сметките.

"Индипендънт": Египетски танкове, протестиращи в делириум, качили се върху тях, знамена, 40 000 демонстранти, ридаещи и радващи се на площада на свободата. Представител на движението „Братя мюсюлмани” също е сред качилите се върху танка. На няколкостотин метра оттук служителите в черни униформи от тайната полиция на Мубарак стрелят по демонстрантите пред вътрешното министерство. Това може да бъде сравнено единствено с освобождаването на Букурещ.

Човекът, който все още твърди, че е президент на Египет, се спря на най-абсурдния възможен избор за вицепрезидент в опита си да умилостиви протестиращите – ръководителя на египетското разузнаване Омар Сюлейман, който е преживял вече четири сърдечни удара. Как този застарял апаратчик се очаква да се справи с гнева и радостта от свободата на 80 милиона египтяни?

"Вашингтон Пост": Десетки хиляди излязоха в център на Кайро в един от най-големите протести досега срещу управлението на дългогодишния автократичен президент на страната Хосни Мубарак. Множеството се събра необезпокоявано от войниците, които се усмихваха и се ръкуваха с протестиращите и ги канеха да се качат на танковете им. При влизане в сила на полицейския час площад "Тахрир" беше пълен с хора. В този момент изглеждаше, че полицията е изчезнала от улиците след сблъсъците от предишния ден. Армията беше поздравявана като спасител,  протестиращите настояваха военнослужещите да се присъединят към движението им.

Доскоро изглеждащи неутрални, войниците не направиха нищо, за да прогонят демонстрантите от улицата, въпреки че силите за сигурност обявиха преди това, че всеки, който остане на централните площади или на главни улици, ще бъде арестуван. Когато бяха попитани дали ще помогнат със сила за въвеждането на полицейския час, те заявиха, че няма да го направят. Войниците приемаха плодове, вода и сода от протестиращите на площада и се усмихваха по време на скандиранията: „Върви си, Мубарак, върви си!”. Деца се качиха на танковете, за да се снимат с войниците.

„Ню Йорк Таймс”: Мохамед Ел Барадей, който е носител на Нобелова награда за мир за работата си, посветена на борбата за ограничаване на ядреното разпространение, никога не се беше проявявал като революционен лидер. Но на антиправителствения протест в петък 68-годишния бивш директор на Международната агенция за атомна енергия се изправи срещу стотици полицаи, изпратени да потушат протестите. Зад гърба му имаше стотици хора, които преди това се помолиха в джамия в Кайро за край на 30-годишното управление на египетския президент Хосни Мубарак. Водните струи намокриха Ел Барадей. Той се оттегли в относителната сигурност на джамията едва след като полицията започна да използва сълзотворен газ срещу протестиращите.

В петък вечерта имаше многобройни сведения, че появата на ЕлБарадей е коствала прекалено много на египетското правителство, както и че полицията го е предупредила да стои в дома си, поставяйки го под домашен арест.

За бюрократа от ООН, който беше "лице" на ядосаната тълпа, това е обрат в неочакваната му политическа кариера, започнала през февруари, миналата година. Тогава той беше посрещнат от поддръжниците си като алтернатива на управлението на Мубарак. Някои представители на опозицията обаче изразиха разочарование, дори се присмяха, че Ел Барадей прекарва повече време в пътуване, отколкото с поддръжниците си, предпочитайки да ги призовава към демокрация чрез интернет и медии като „Ал Джазира”. Според други обаче Ел Барадей, който в четвъртък се прибра в Египет от другия си дом във Виена, най-после е сложил себе си „в редицата”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ