Големият адронен колайдер няма да работи една година

Големият адронен колайдер няма да работи една година

Големият адронен колайдер няма да работи една година

Свръхмашината, чиято цел е да постигне енергиен сблъсък, подобен на Големия взрив, няма да работи през почти цялата 2012 г., съобщава BBC News. Експерименталното съоръжение ще спре да функционира заради грешки в дизайна и нестабилност на свръзките между магнитите.

По думите на директора на колайдера д-р Стив Майърс, доловените грешки ще попречат на машината да постигне пълния си потенциал, ако работи непрекъснато през следващите 2 години. Този вид механизъм е единствен по рода си, а учените го тласкат към неговия лимит, обяснява той пред BBC News.

Очаква се в края на този месец колайдерът да отбележи световен рекорд, постигайки сблъсък на енергия от 7 трилиона електронволта.  За да постигне още по-смайващи резултати, колайдерът трябва да работи без вероятност от грешки в системата му.

Съоражението-атомен разбивач бе пуснато отново неотдавна, след като беше изключено заради инцидент в продължение на 14 месеца. През 2008 г. поради повреда в тунела му се изля един тон хелий. Щетите тогава възлязоха на 24 млн. лири. 

Големият адронен колайдер съдържа тунел, в който се кръстосват и сблъскват лъчи от протони, движещи се със скорост, близка до тази на светлината. В него се получават изключително мощни сблъсъци от енергия.

Крайната цел на учените от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) е чрез колайдера да предизвикат сблъсък на 14 трилиона електронволта енергия. По този начин те ще създадат физични условия, подобни на тези веднага след Големия взрив. Изследователите се надяват, че така ще могат да пресъздадат процесите при зараждането на Вселената преди милиарди години и ще разберат произхода на тъмната материя, която съставя по-голямата част от Вселената.

Машината е заровена 100 м под френско-швейцарската граница. Експериментът в нея стана популярен по цял свят през последните две години. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ