Джордж Сорос: Богатството от петрола трябва да се разделя с гражданите

Джордж Сорос: Богатството от петрола трябва да се разделя с гражданите

Джордж Сорос: Богатството от петрола трябва да се разделя с гражданите

Гражданите на страните, богати на петрол, трябва да виждат повече полза от богатството на ресурси в страната си. Това заяви милиардерът Джордж Сорос в интервю за британската телевизия BBC.

Бунтовете в Либия до голямата степен са резултат от отвращението срещу корупцията и злоупотребата с парите от петрола, смята той. Големите износители на петрол като Саудитска Арабия и Русия трябва да имат по-прозрачна политика и да са по-отговорни в използването на парите от природните ресурси, за да подобряват живота на хората.

Според Сорос най-кървавата революция в арабския свят тепърва предстои и нейната арена е Иран.

„Либия създаваше огромно богатство, което Кадафи вземаше за себе си и сега хората се противпоставиха на това”, коментира още милиардерът. Страната произвежда 1,6 млн. барела петрол на ден и е 17. голям износител в света. Управлението на Муамар Кадафи разчиташе на милиардите долари, които се вливаха от тази продукция в страната.

Милиардерът смята още, че Европа и САЩ трябва по-активно да подкрепят свалянето на режима в Либия, така че бъдещото управление да си сътрудничи повече с тях. Те трябва да предвождат революцията, а не да я подкрепят на заден план.

„Това, което се случва днес в Близкия изток много прилича на събитията в бившия Съветски съюз през 1989-1991 г. Но тогава в революцията беше унищожен режим, който беше враждебен към Запада”, казва той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ