Експлозия в японска АЕЦ, радиоактивността е 20 пъти по-висока от нормалното

Експлозия в японска АЕЦ, радиоактивността е 20 пъти по-висока от нормалното

Експлозия в японска АЕЦ, радиоактивността е 20 пъти по-висока от нормалното

Експлозия е чута в района на японската АЕЦ "Фукушима 1", предаде Асошиейтед прес. Спешни замервания са установили наличие на радиоактивен цезий, който се образува при реакция на ядрено делене, съобщи японското Министерството на икономиката, цитирано от „Франс прес”.

Радиоактивността в близост до атомната централа е 20 пъти по-висока от нормалното, твърдят световните агенции. Телевизиите предават кадри, на които се вижда бял дим над електроцентралата, намираща се на около 250 км североизточно от Токио. Има информация и за ранени работници, чийто брой обаче не е ясен. Специалистите в Япония, която вчера беше разтърсена от чудовищно земетресение, отричат засега ядрена катастрофа от мащабите на "Чернобил".

Охладителните системи в няколко от реакторите са спрели да работят. Според японската телевизия NHK, която цитира министерски източници, експлозията е станала около 16 часа местно време (9 часа българско време). Причините засега не са известни. От своя страна ядрен експерт заяви, че има вероятност взривът да е бил предизвикан преднамерено. Заради повредата 45 хиляди души в радиус от 10 километра са били евакуирани.

Хиляди японци бяха изведени от домовете си и около АЕЦ „Фукушима 2”, в чиято охладителна система също има повреди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ