ЕС: Кадафи да подаде оставка незабавно

ЕС: Кадафи да подаде оставка незабавно

ЕС: Кадафи да подаде оставка незабавно

Кадафи трябва да предаде властта незабавно, насилието над цивилни граждани трябва да бъде спряно. За това призоваха лидерите на държавите от Европейския съюз по време на извънредната среща на върха днес, предава World News.

Режимът на либийския лидер е изгубил своята легитимност и повече не може да има отношения с ЕС, заяви с декларация европейският съвет. Заедно с това съветът прие за политически посредник преходния Национален либийски съвет на опозицията в Бенгази, като настоя за среща на върха между ЕС, Арабската лига и Африканския съюз

Виновните за насилието над гражданите ще бъдат държани под отговорност и ще се изправят пред сериозни последици, се казва още в декларацията. Правителствените и държавните лидери призоваха хуманитарните организации и работници да бъдат допускани навсякъде, където има нужда от тяхната помощ, като заявиха, че продължат да съдействат за решаване на проблемите.

ЕС изрази подкрепата си за извършване на демократичен преход и поздрави смелостта на хората от Северна Африка и заяви, че само те могат да решат бъдещето си по мирен и демократичен начин.

В декларацията държавните и правителствени лидери изразиха ангажимента си да променят политиката на ЕС в страните от региона. Лидерите гарантираха финансова и техническа подкрепа, както и засилване на сатрудничеството с тях.

За да отговори на искането на държавите-членки на ЕС, които са най-засегнати от имигрантските потоци, Европейския съвет призова Еврокомисията да предостави допълнителни средства за нормалната работа на Европейската агенция за граничен контрол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ