Заловиха „Сатаната на Кадафи”

Заловиха „Сатаната на Кадафи”

Заловиха „Сатаната на Кадафи”

Едно от най-страховитите лица на либийския режим – бившата кметица на Бенгази, е била арестувана миналия петък. Това съобщава френският вестник „Фигаро”, цитиран от световните агенции.

Заловената Худа бен Амир е известна с прозвището „Сатаната на Кадафи”. Тя е омъжена, с две деца. В началото на размириците в Бенгази все още беше кмет на града. Когато бунтовете започнаха, тя изчезна. Опозицията няколко пъти нахлуваше във вилата й в знак на протест срещу чудовищните й дела.

Худа бен Амир е известна с девиза си „Не ни трябват приказки, а бесилки”. През 1984 г. тя лично помага да бъде обесен студент, противопоставил се на режима. Момчето е обесено на стадион, като смъртта му е излъчена на живо по телевизията в Либия. Худа сама отива и хваща студента на бесилото за краката, след което го дърпа надолу с всичка сила. Това се случва пред погледа на други студенти, деца и родители, които я умоляват да не го прави. Кадафи наблюдава екзекуцията и след това награждава кметицата на Бенгази за деянието й. Известно време Худа бен Амир работи освен като градоначалник и като представител на Либия в Арабската лига.

Извършените от нея престъпления ще бъдат разследвани. Докато тече съдебният процес срещу нея, тя ще бъде задържана в затвора в Триполи, където в миналото бяха настанявани политическите противници на режима на Кадафи. След новината за задържането й десетки либийци се включиха в групи във Facebook, с призив да бъдат предоставени колкото се може повече разкази на очевидци и доказателства за извършваните от нея жестоки престъпления.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ