Исландското чудовище може да охлади лятото

Исландското чудовище може да охлади лятото

Исландското чудовище може да охлади лятото

Прогнозите на водещи световни метереолози, че това лято термометрите ще отбележат рекордни жеги може би няма да се сбъднат след вчерашното изригване на спящ от години вулкан в южна Исландия. Възможно е катаклизмът да охлади климата на планетата с половин градус в близките месеци, смятат специалисти. Учените правят аналогия с известния случай с голямото изригване от 1883г. на Кракатау, вулкан в Индонезия. Тогава той изхвърля огромно количество пепел в атмосферата и предизвиква същия охлаждащ ефект през следващите две години. Години след този случай са регистрирани и впечатляващи залези, тъй като червените и оранжеви нюанси в небето при изгрев и залез са причинени главно от разсейване на слънчевата светлина от частици прах, сажди и други твърди аерозоли в атмосферата на Земята.

През 1815 г. пък отново в Индонезия изригналият Тамбора причинява още по-големи щети, като предизвиква „година без лято”, заради ниските температури, настъпили вследствие на пепелта в атмосферата, която отразявала част от слънчевите лъчи и ги връщала обратно в Космоса.

До момента, най-сериозната опасност от „големия взрив” вчера в Исландия е за авиацията, тъй като малките абразивни частици, събрани в гъст облак в атмосферата, могат да задръстят двигателите. Това е и най-сериозната причина повечето летища в Европа днес да затворят до второ нареждане. 

До момента никой не се ангажира с точни коментари какви точно и колко ще продължат последствията от изригването. Последният път, когато вулканът в южна Исландия изригнал през 1821 г. е останал активен в продължение на година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ