Кристалина Георгиева: В Либия всеки момент ще избухне война

Кристалина Георгиева: В Либия всеки момент ще избухне война

Кристалина Георгиева: В Либия всеки момент ще избухне война

Ситуацията на границата на Либия с Тунис е изключително тежка, опасността от началото на гражданска война е съвсем реална. Това заяви пред ТВ+ европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, която е на специална мисия, за да се запознае на място със ситуацията и нуждата от помощ на бежанци. Тя е в Египет, тъй като Триполи не допуска хуманитарни работници на територията на страната, сподели самата Георгиева.

Капацитетът за приемане на бежанци в Тунис е почти изчерпан, страната не може да се справи с този проблем, сподели още българският еврокомисар и разказа, че над 95 хил. души вече са влезли в североафриканската държава като половината от тях са египтяни. Прииждащите от Либия по границата с Тунис били заплашвани от режима на Кадафи, че в Тунис ще ги ограбят и ще ги бият. Върви и масово конфискуване на мобилни телефони, за да не се разпространяват кадри от кървавите битки в Либия.

„Взехме правилното решение да застанем срещу режима на Кадафи. Поведението му не е поведение на рационален човек. Той продължава да се държи така, все едно в Либия всичко е нормално. Кадафи няма връзка с реалността. Как с такъв човек да се седне и да се преговаря?”, сподели Георгиева. Тя смята, че диктаторът няма да оцелее още дълго във властта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ