Кувейт изтегли посланика си от Иран

Кувейт изтегли посланика си от Иран

Кувейт изтегли посланика си от Иран

Кувейт обяви, че е отзовалa посланика си в Иран заради нападенията срещу саудитски дипломатически мисии в страната, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

В изявлението на Кувейт, цитирано от държавната агенция КУНА, не се дават подробности, нито се посочва как това ще се отрази на кувейтско-иранските дипломатически отношения.

По-рано Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран заради нахлуването на демонстранти в две нейни дипломатически мисии в Иран при протести срещу екзекуцията на виден шиитски духовник и опозиционер от Рияд. Примерът й бе последван от Бахрейн и Судан, а Обединените арабски емирства понижиха равнището на отношенията си с Техеран.

Судан даде на иранските дипломати в нея срок от две седмици да я напуснат. Държавната агенция СУНА съобщи, че суданското външно министерство е призовало иранския шарже д'афер в столицата Хартум, за да го информира за това решение.

Междувременно Египет подкрепи Саудитска Арабия, като египетският външен министър Самех Хасан Шукри определи нападенията над саудитски дипломатически представителства в Иран като неприемливи, допълва АП.

Поведението на Иран след екзекуцията на шейх Нимр ан Нимр в Саудитска Арабия се равнява на "намеса във вътрешните работи на кралството", заяви Шукри по време на посещение в Рияд. "Сигурността на кралството е неразделна част от сигурността на Египет и сигурността на Египет е неразделна част от сигурността на кралството", коментира египетският външен министър.

Саудитска Арабия подкрепя Египет в борбата срещу засилващия се ислямистки бунт и спада на икономиката.

Връзките между Техеран и Кайро са прекъснати от 1989 г., припомня АП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ