Летище "Шереметиево" в Москва още приема, "Внуково" и "Домодедово" затворени заради пожарите

Летище Шереметиево в Москва още приема, Внуково и Домодедово затворени заради пожарите

Летище "Шереметиево" в Москва още приема, "Внуково" и "Домодедово" затворени заради пожарите

Заради гъстия дим от горските пожари около Москва руската столица е пред извънредно положение. Летище "Шереметиево" приема полети, но "Внуково" и "Домодедово" са затворени.

От летищата в руската столица не могат да излетят около 50 полета, съобщи говорителят на Федералната агенция за въздушен транспорт „Росавиация” Сергей Изволски. Пристигащи самолети се пренасочват към Петербурт, Казан и Воронеж.

Смогът в Москва ще се разсее напълно най-рано в средата на следващата седмица, съобщи бюрото по хидрометеорология. „Югоизточният вятър продължава да носи дима от горящите торфени полета директно към Москва. Синоптичната ситуация е такава, че до средата на идната седмица се очаква посоката му да се смени в южно направление, а в четвъртък югозападно и тогава пушекът ще бъде отнесен встрани от столицата към североизточната част на Подмосковието”, обясниха от бюрото.

Председателят на градския парламент Владимир Платонов твърди, че не е необходимо в Москва да се обявява извънредно положение. „В момента ситуацията в Москва действително е страшна. На територията на столицата има гори, бунища и други пожароопасни обекти. Но в случай на подпалване тези пожари моментално се локализират. Не съм готов да се съглася, че има каквато и да е необходимост от въвеждане на извънредно положение. Противопожарните служби, Бърза помощ и другите градски служби работят в извънреден режим”, каза той.

Заради топлото и сухо време непрекъснато възникват нови пожари в горите и торфищата по информация от Министерството на извънредните ситуации на Русия.

Най-сложна е ситуацията с горящите торфени пожари край Москва, където от дима видимостта по пътищата е минимална. Непрекъснато пристигат международни екипи, за да помогнат за потушаване на огъня. Тази сутрин в гасенето се включиха и български пожарникари.

Както "МениджърНюз" съобщи, Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани за да не пътуват в Русия заради рисковете за живота и здравето им. Предупреждението важи за срок до 5 септември.

Италианското министерство на външните работи също препоръча да не пътува за Русия, но посочи по-кратък срок. „Тъй като в близките 7 до 10 дни не се очаква понижение на температурите, препоръчва се въздържане от пътуване в Русия, ако то не е крайно необходимо”, пише в съобщението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ