Македонски медии винят гръцки, че си измислили за името "Северна Македония"

Македонски медии винят гръцки, че си измислили за името Северна Македония

Македонски медии винят гръцки, че си измислили за името "Северна Македония"

Твърденията на гръцкия вестник „Вима” , че по време на срещите на гръцкия премиер Георгиос Пападнреу с представители на администрацията във Вашингтон от него е поискано Атина да преразгледа позицията си във връзка със спора за името на Македония и да обсъди предложението „Република Северна Македония” днес са тема номер едно за македонския печат, съобщи "Фокус". Изданията коментират не само самото предложение, но и достоверността на информацията.

Позовавайки се на дипломатически източници от Вашингтон, скопският „Дневник” пише, че твърденията на гръцкия вестник най-вероятно са „журналистически кьорфишек”. Според същите източници е вярно, че на срещата на президента на САЩ Барак Обама с Папандреу е говорено и за въпроса за името, „но без да се навлиза в детайли”. САЩ се интересуват Македония да влезе в НАТО и ЕС, колкото се може по-скоро, а не как ще се казва езикът, подчертава дипломат, пожелал анонимност.

Македонските власти официално не са коментирали твърденията на гръцкия вестник. Темата коментира единствено управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, от където неофициално твърдят, че става дума за медийни трикове или интриги, като се има предвид, че информацията на „Вима” напълно се различава от онова, което публикуваха останалите медии по повод разговорите на Папандреу с Барак Обама и Хилари Клинтън.

„Гръцка фантазия” – това бе първият коментар в Македония за твърденията на гръцкия печат, пише „Утрински весник”, като пояснява, че на срещите на посредника в спора Матю Нимиц в Скопие и Атина не е обсъждано конкретно предложение за решаване на спора. Информацията се тълкува като част от новата гръцка стратегия за създаване на впечатлението, че името „Република Северна Македония” е решен въпрос, тъй като имало готовност сред обществеността в Македония то да бъде прието, като като съпътстващ продукт би дошло и името на езика – „северномакедонски”. Подобни съобщения е имало и преди, като при един такъв случай Атина успя да убеди Нимиц да оформи официално предложение от техните желания, което и да дойде, трудно ще мине в Македония, заключава „Утрински весник”. 

Още по темата от "МениджърНюз":

Античка Македониja против Eвропската униja

Обама предложи името Република Северна Македония

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ