Мохамед ЕлБарадей натоварен от опозицията да преговаря с президента Мубарак в Египет

Мохамед ЕлБарадей натоварен от опозицията да преговаря с президента Мубарак в Египет

Мохамед ЕлБарадей натоварен от опозицията да преговаря с президента Мубарак в Египет

Основните египетски опозиционни движения, между които и най-голямото „Мюсюлманско братство”, натовариха ядрения физик и Нобелов лауреат за мир Мохамед ЕлБарадей да преговаря с президента Хосни Мубарак.

Бившият ръководител на Международната агенция за атомна енергия има задачата да постави исканията на народа, който шести ден протестира срещу режима на Мубарак.

Обстановката в Египет все повече се усложнява, а броженията стават все по-силни и масови. На места положението излиза от контрол.

Изтребители прелитат ниско над Кайро, където десетки хиляди са по улиците и площадите и скандират за оставката на президента. Малко по-рано египетската телевизия съобщи за посещение на Хосни Мубарак в оперативния център на военните сили, както и за среща между държавния глава, вицепрезидента, министъра на отбраната и началника на генералния щаб на армията.

Очевидно официалната власт взема мерки за съпротива, след като „Мюсюлманско братство” - основната опозиционна сила в Египет, днес отхвърли политическите назначения, обявени вчера от Мубарак.

В отговор на протестите в събота президентът назначи за нов премиер Ахмед Шафик и създаването на нов вицепрезидентски пост, който даде на своя приятел и ръководител на разузнаването генерал Омар Сюлейман.

Според „Мюсюлманско братство” назначенията представляват опит за отклоняване на народните искания и за потушаване на революцията.

Почти цялата територия на Египет вече е обхваната от вълнения. Жертвите, които до снощи бяха 102, като ли се увеличават лавинообразно след бунтовете в затворите. Там хиляди затворници пометоха охраната и излязоха на свобода. Между тях има осъдени и заподозрени за тероризъм.

Хиляди чужденци се тълпят на летищата в Кайро и Александрия. Повечето правителства организират спешни полети на по няколко свои самолета, за да приберат туристите и гражданите си от Египет. Евакуират се семействата на дипломатите, а някои страни прибират и самите дипломати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ