Най-впечатляващите снимки на бедността по света за 2013 г.

"Дъждовен следобед"

Консултативната група за подпомагане на бедните към Световната банка CGAP обяви победителите в тазгодишния си фотоконкурс с най-впечатляващи снимки, които отразяват нищетата и финансовата изолация на хора и домакинства по света.

Четиричленно международно жури определи 30 снимки, които получиха признание. Победителят сред тях Трунг Минх Диен от Виетнам грабна голямата награда за чернобял кадър на име „Дъждовен следобед“ и бе награден с фотографска техника на стойност 2000 долара.

В тазгодишното, осмо поред издание на конкурса, организиран от CGAP, са подадени рекорден брой снимки – 3890, заснети от професионални фотографи и аматьори от 91 страни. Фотокадърът победител показва жена да носи на рамо тежък товар картофи към местен пазар във Виетнам по време на обилен дъжд. С получените пари от продажбата им тя ще нахрани мъжа си и двете си деца. Журито избира тази снимка, заради дълбочината на посланията в нея и начина, по който отразява издръжливостта на предприемачите с нисък доход във Виетнам. Освен заради историята, съдиите я отличават също защото считат техническото й изпълнение като отлично. „Нужна е дисциплина на фотографа, за да отстъпи назад и да заснеме такава снимка. Невероятно трудно е да направиш добър кадър в дъжда“, коментира един от членовете на журито Стелиос Вариас – старши фотограф и редактор в Thomson Reuters.

Ето и галерия с останалите снимки, победители в конкурса. Сред тях има избрани по региони и носители на специални награди за техническо изпълнение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ