Най-замърсените градове в света

Най-замърсените градове в света

Най-замърсените градове в света

Американският институт Blacksmith класира най-замърсените населени места на Земята. Ето първите 10:

1. Линфен, Китай. В града и околностите му работят огромен брой легални и нелегални мини. Въздухът там е изпълнен с миризмата на горящи въглища. Животът на 3-милионното население е сериозно застрашен. 

2. Тианинг, Китай. 140-хилядният град е натоварен с тежката задача да произвежда почти половината олово на Китай. Почвата съдържа силно токсични метали.

3. Сукинда, Индия. 60% от питейната вода съдържа хром, защото там се произвежда неръждаема стомана и се обработва кожа. Вдишването или поглъщането на хром е канцерогенно. Застрашен е животът на 2 600 000 души.

4. Вапи, Индия. Нивата на меркурий в подводните води са 96% над допустимото равнище, определено от Световната здравна организация.

5. Ла Ороя, Перу. Там оловото в околната среда е три пъти над допустимото. Изключителното замърсяване се дължи на построените през 1922 г. мини.

6. Дзержинск, Русия. Замърсяването надхвърля човешкото въображение. От 1930 до 1998 г. в района са изхвърлени около 300 000 тона химични отпадъци, включително най-опасните невротоксини, познати на човека. В Книгата на рекордите на Гинес през 2003 г. е записано, че това е най-замърсеният град на планетата. Смъртността надхвърля раждаемостта с 230%.

7. Норилск, Русия. Там се намира най-големият комплекс за топене на тежки метали в света. Повече от 4 млн. тона кадмий, мед, олово, никел, арсеник, цинк и селен са излъчвани във въздуха на областта всяка година. Мястото е необитаемо. Някога там е имало сибирски трудов лагер.

8. Чернобил, Украйна. След аварията на 26 април 1986 г. фабриката в града излъчва в атмосферата 100 пъти повече радиация от радиацията, отколкото има след падането на ядрените бомби в Хирошима и Нагасаки. Днес в Чернобил все още не могат да виреят растения, а децата в близките до затворената зона околности продължават да заболяват от рак.

9. Сумгайт, Азербайджан. Фабриките в Сумгайт, построени от Сталин, са отровили въздуха в града с повече от 120 000 тона вредни емисии. Днес те са затворени, но вредата е безвъзвратна.

10. Кабве, Замбия. Мините вече не работят и там повече не се топят метали, но концентрацията на олово във въздуха продължава да е 10 пъти над допустимите норми.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ