Нови проблеми в АЕЦ „Фукушима 1”, пречистването на радиоактивната вода спря

Нови проблеми в АЕЦ „Фукушима 1”, пречистването на радиоактивната вода спря

Нови проблеми в АЕЦ „Фукушима 1”, пречистването на радиоактивната вода спря

С пореден проблем се сблъскаха техниците в авариралата на 11 март атомна електроцентрала „Фукушима 1”. Новият комплекс за пречистване на радиоактивна вода в АЕЦ-а, чието пускане беше за първи път осъществено в петък, неочаквано спря, предават световните агенции, позовавайки се на изявление на „Токио Електрик Пауър”.

Съоръжението, което беше създадено от компании от Япония, Франция и САЩ, е функционирало само пет часа след стартирането си.

Причината е, че равнището на радиация в оборудването се покачило по-бързо от очакваното.

Около 110 хил. тона високорадиоактивна вода, използвана за охлаждане на реакторите, е складирана в централата и има опасност до седмица да започне да изтича в морето от преливащите резервоари.

Междувременно японският министър на индустрията Банри Кайеда заяви, че дейността на съществуващите ядрени реактори трябва да бъде възобновена, след като потвърди, че са предприети допълнителни мерки за безопасността им при евентуални извънредни ситуации, предаде „Франс прес”.

Японското правителство ще поиска от общините, намиращи се в близост до ядрени реактори, да разрешат възобновяването на дейността на реакторите, които са изключени за рутинни инспекции или заради повреди след земетресението и последвалото го цунами в Япония на 11 март.

„Ако атомните електроцентрали не са в състояние да работят дори при мерки за сигурност, това може да причини стагнация в индустрията и да повиши безпокойството в живота на японците”, заяви Кайеда пред репортери. „Моля за съдействие от жителите на местните общности”, каза още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ