нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нови сблъсъци в Турция

Полицията и антиправителствените демонстранти в Турция влязоха в нови сблъсъци днес. Органите на реда са щурмували барикадите на протестиращите, за да разчистят основния площад в Истанбул - „Таксим”, което е довело до сериозно напрежение между двете страни, предават световните медии. Полицаите използват сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да изтласкат демонстрантите към близкия парк.

Действията на силите на реда са принудили много от протестиращите, окупирали площад „Таксим” повече от седмица, да се преместят в парка „Гези”, където мнозина лагеруват. Полицията за първи път влиза на площада, откакто протестите срещу преустройството на „Таксим“ доведоха и до сблъсъци. 

Валията на Истанбул увери, че полицаите нямат намерение да разгонват протеста в парк "Гези". „Нашата цел е да махнем знаците и рисунките от паметника на Ататюрк и от културния център "Ататюрк". Нямаме друга цел", обяви валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу в Twitter.

Полицията призовава протестиращите по високоговорители да не я атакуват. „Скъпи приятели от Гези. Ние не сме доволни от това положение. Ние не искаме да се намесваме. Ние не искаме да ви нараним. Моля, изтеглете се. Нека спрем сблъсъците", бяха част от призивите на органите на реда.

Въпреки това демонстрантите обстрелват полицейските коли с камъни, фойерверки и запалителни бомби.

Демонстрациите в Турция започнаха в Истанбул в края на май и станаха масови на 31 май. В началото гражданите искаха отмяна на решението да се унищожи паркът в центъра на града при площад „Таксим“, където властите се канят да строят мол. Полицията разгони митинга със сълзотворен газ, след което протестите придобиха антиправителствен характер и се разпростряха и в други градове.

Стихийно разгарящото се движение се поддържа от политически лозунги. Протестиращите, основно млади хора, поискаха оставката на премиера Ердоган, който е начело на страната от 2002 г. Освен другото, той е обвиняван и в ислямизация на страната.

още от Свят