Норвегия и Русия се споразумяха за Северния ледовит океан

Норвегия и Русия се споразумяха за Северния ледовит океан

Норвегия и Русия се споразумяха за Северния ледовит океан

След 40-годишен спор, Норвегия и Русия се споразумяха за окончателното определяне на границата между двете държави в Северния ледовит океан, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

На 15 септември, външните министри на двете страни Йонас Гар Стьоре и Сергей Лавров ще подпишат договор за установяването на морската граница на церемония в руския град Мурманск.

Спорната доскоро акватория е с площ 175 000 квадратни километра - приблизително колкото половината територия на Германия. По-голямата част от нея се намира в Баренцово море.

Изглаждането на недоразуменията между двете държави ще даде възможност да  започнат проучвания за евентуален добив на петрол и газ от морското дъно, за което се предполага, че съдържа богати залежи на изкопаеми горива.

Споразумението ще позволи на Норвегия да увеличи добива си на петрол, особено след като находищата в Северно море се изчерпят. Договорът между двете страни предвижда още задълбочаване на двустранното сътрудничество в региона, включително в областта на енергетиката.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ