ООН призна краха си в Сомалия

ООН призна краха си в Сомалия

ООН призна краха си в Сомалия

Въпреки международната подкрепа военните сили на сомалийското правителство са неефикасни, дезорганизирани и корумпирани, а тяхното оцеляване продължава да зависи от чуждестранните военни контингенти, пишезва в доклад на ООН. Той е от Мониторинговата група за Сомалия и ще бъде представен на Съвета за сигурност.

Международно подкрепяното федерално правителство на Сомалия е блокирано в тесен периметър на столицата Могадишу от антиправителствената съпротива, започната през май 2009 г. от вдъхновяваната от „Ал Кайда” групировка „Шебаб” и нейния съюзник „Хезб ал Ислам”. В момента „Шебаб” контролира по-голямата част от центъра и юга на африканската страна, която е в гражданска война от 1991 г.

Групата на ООН смята, че военният неуспех е по-скоро резултат от слабостта на федералното правителство, отколкото отражение на силата на съпротивата. Правителствените сили са описани като „съединение от независими милиции, лоялни на високопоставени правителствени официални лица и военни офицери, които печелят от бизнеса с война и оказват съпротива на опитите за тяхно обединяване под единно командване”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ