Осъдиха на смърт Тарик Азис

Осъдиха на смърт Тарик Азис

Осъдиха на смърт Тарик Азис

74-годишният бивш външен министър на Ирак, Тарик Азис, беше осъден на смърт чрез обесване, предаде BBC. Присъдата беше постановена от иракския върховен наказателен съд.

Най-суровото наказание е постановено заради ролята на Азис в борбата на властта с религиозните партии по време на управлението на Саддам Хюсеин.

Денят на изпълнение на присъдата не е уточнен. Преди това екзекуцията трябва да бъде потвърдена от иракския президентски съвет.

Освен Тарик Азис, в същото дело бяха осъдени и други двама бивши представители на властта в Ирак – вътрешния министър Садоун Шакир и шефът на личната охрана на Саддам Хюсеин, Абед Хамуд.

Бившият външен министър Тарик Азис дълги години беше международното лице на Ирак в управлението на Садда и вицепремиер

През март 2009 г. беше осъден на 15 г. затвор за това, че е екзекутирал 42-ма търговци, с цел той самият да забогатее. В момента е тежко болен, след като претърпя инсулт в затворническата килия.

Той беше вторият по важност човек в режима на Садам Хюсеин и единственият  християнин във властта. Завършил е „Английска литература“ и има опит като журналист. По време на войната с Иран осигурява американската военна подкрепа. През 1984 г. се среща с американския президент Роналд Рейгън. Ползва се със защитата и подкрепата на Съединените щати от 2003 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ