Петър Стойчев грабна световната купа по плувен маратон за 10. път

Петър Стойчев грабна световната купа по плувен маратон за 10. път

Петър Стойчев грабна световната купа по плувен маратон за 10. път

Българинът Петър Стойчев отново вдигна духа на България, грабвайки купата по плувен маратон за 10-ти път.

Радостта обаче е помрачена от трагичен инцидент.

Заради смъртта на американския плувец Франсис Крипън по време на състезанието на 10 км в Обединените арабски емирства, последният старт от Световната купа на 15 км беше отменен. По този начин международната федерация взе решение за победител да бъде обявен лидерът във временното класиране - Петър Стойчев.

Българинът водеше със 107 точки преди последния етап, който трябваше да се състои на 27 октомври. Втори остана аржентинецът Дамиен Блаум  - с 95 т., а трети италианецът Родолфо Баленти – с 61.

Пред камерите на bTV Петър Стойчев обяви, че Световната купа по плувен маратон вече няма да бъде приоритет за него.

„Имам ясни планове. Взехме решение с моя треньор да направим радикални промени като следващата година ще се преместя да тренирам в чужбина. Смятам да го направя в Германия и да се фокусираме основно върху подготовката да световното първенство в Шанхай, което е квалификация за Олимпиадата. Може би това ще бъде последната Световна купа (б.р. - има предвид спечеленият току-що трофей), защото амбициите са ми насочени в друга посока и това вече не представлява интерес за мен", сподели Стойчев.

Състезанието, което му донесе поредната най-висока титла в дисциплината, съвпадна и 34-я му рожден ден, който обаче беше помрачен от удавянето на американския състезател.

„Все още не си обяснявам как се случи това нещо. За първи път в историята на плувните спортове има такъв инцидент. Момчето го познавах много добре, уникалвен плувец, просто световна класа и никога не съм очаквал, че може това нещо да се случи с него. Две версии ми идват на ум като обяснение: или се е  дехидрирал адски много, защото на четвъртата обиколка казал на треньора си, че иска да пие повече вода по възможност или е получил внезапен инфаркт и просто е починал без никакви признаци за удавяне. Директно е потънал, никой не го е видял нито да маха, нито да търси помощ. ", коментира Стойчев инцидента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ