Политици и бизнесмени бягат от Египет

Политици и бизнесмени бягат от Египет

Политици и бизнесмени бягат от Египет

И тази нощ в центъра на египетската столица Кайро се чуха изстрели, предаде BBC. Не е ясно кой е открил огън пръв. Днес, в седмия пореден ден на кървавите протести в Египет, се очаква полицията да се върне на улицата, за да се опита да възстанови обществения ред.

Политическият и бизнес елит на страната емигрира. Посолството на САЩ организира днес евакуация на американските граждани в страната. Българските власти също са готови да евакуират сънародниците ни, дори е подготвен правителственият самолет, за който ще се вземе решение по обед дали да излети за Кайро. По информация на Външно министерството в Египет се намират около 300 българи, но сред тях цари разногласие дали да се приберат у нас, което бави решението за евакуация

Междувременно на площад „Тахрир” в Кайро се събраха близо 50 хил. демонстранти. Безредиците са обхванали центъра на града, останалите улици са почти обезлюдени. Има забрана за излизане от 3 часа през нощта до 8 сутринта.Жертвите на протестите вчера станаха 102. Част от демонстрантите на площада се молят а тях.

Протестиращите настояват египетският президент Хосни Мубарак да се оттегли от властта след 30 години управление.

Вчера в ефира на египетската държавна телевизия беше прочетено писмо от президента до новия премиер в страната Ахмед Шафик, в което държавният глава заявява, че властта трябва да предприеме основни политически реформи. В писмото президентът говори за нуждата от конституционна и законова реформа в страната чрез диалог с политическите партии. Той обръща специално внимание на проблемите в икономическата политика, която най-силно затруднява живота на хората и създава високо ниво на безработицата. 

Продължаващите вече седмица протести в Египет принудиха международната рейтингова агенция Moody's да понижи рейтинга по държавните облигации с едно ниво от „Ba1” до „Ba2”, като перспективата по рейтинга е променена от стабилна на отрицателна, съобщи „Франс прес“.

Основната причина е скорошното значително повишаване на политическите рискове в Египет, което може да доведе до ново влошаване на вече слабите публични финанси на страната, се казва в официално съобщение на агенцията.

Moody's понижи и рейтинга по облигациите на страната в чуждестранна валута от „Baa2“ на „Baa3“, като перспективата също е занижена от стабилна до отрицателна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ