Президентът на Афганистан получавал пари от Иран

Президентът на Афганистан получавал пари от Иран

Президентът на Афганистан получавал пари от Иран

Афганистанският държавен глава Хамид Карзай призна, че оглавяваната от него президентска служба е получила солидна сума от Иран. Той обаче твърди, че парите са били връчени при напълно прозрачен и законосъобразен процес, пише BBC.

Карзай даде официално изявление пред международните медии в отговор на текст на в. „Ню Йорк Таймс“. Материалът на американския вестник гласи, че през август 2009 г., след официална визита в Иран, Карзай се е завърнал в Афганистан с голяма торба, пълна с европейски банкноти. И че от Техеран системно изпращат пари за личните нужди на Карзай, за да поддържат приятелските си отношения с него и така да прокарат националните си интереси в Афганистан.

По думите на Карзай, парите не са били предназначени за индивидуалните му нужди, а за тези на президентската служба в страната. Президентът на Афганистан подчерта, че много други държави също не малко пъти са изпращали пари на Афганистан, включително и САЩ. „Правителството на Иран ни помага с пет, шест или седемстотин хиляди евро веднъж или два пъти всяка година. Това е официална помощ“, заяви още той пред медиите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ