САЩ разтревожени за човешките права в Швейцария и Куба

САЩ разтревожени за човешките права в Швейцария и Куба

САЩ разтревожени за човешките права в Швейцария и Куба

От годишния доклад на Държавния департамент на САЩ става ясно, че американската дипломация има опасения заради отношението към мюсюлманите в Европа и за спазването на човешките права в Куба.

„Дискриминацията срещу мюсюлманите в Европа е все по-голям повод за безпокойство,” се казва в доклад, като особено се изтъква забраната за играждане на минарета в Швейцария.

Куба продължава да лишава гражданите си от основни човешки права, включително правото на смяна на правителството, пише Държавният департамент. Сред нарушенията на правата, извършени от режима на президента Раул Кастро, са изредени тормоз, физическо насилие и заплахи срещу дисидентите, произволни арести на правозащитници и отсъствие на справедлив съдебен процес.

САЩ осъдиха и новите форми на антисемитизъм, като отбелязаха, че критиките към Израел и ционизма са довели до засилване на антиеврейските настроения по света през 2009 г. „Новите прояви на антисемитизъм приеха формата на критика към ционизма и израелската политика, която преминава в демонизиране на евреите, като цяло,” се казва в доклада.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ