Световният туризъм отбеляза нов рекорд

Световният туризъм отбеляза нов рекорд

Световният туризъм отбеляза нов рекорд

Почти  5% ръст се наблюдава в туризма в световен мащаб през първата половина на 2011 г., в сравнение със същия период на миналата година и е достигнал 440 милиона души, предава АФП. Това показват данни на доклада на Световната туристическа организация "Барометър на световния туризъм".

От януари до юни 2011 г. пътуващите са били с 19 милиона души повече, отколкото за същия период на 2010 г. "Туризмът може да изиграе ролята на двигател на икономическия растеж и развитие, особено във времена, когато много страни, включително повечето европейски и северноамерикански, се борят да възродят икономиката си и да създадат работни места", заяви директорът на Световната туристическа организация Талеб Рифаи.

Ръст на туризма е регистриран във всички региони по света, с изключение на Близкия Изток и Северна Африка, които са обхванати от революции тази година. Броят на туристите в страните от Европа и Америка през първата половина на тази година е нараснал с 6% в сравнение с аналогичния период на миналата, а в страните от Африка на юг от Сахара – с 9%. Посещенията в Япония също са намалели, като се има предвид земетресението от 11 март тази година.

"Много напреднали икономики все още са изправени пред рисковете, произтичащи от слаб ръст, фискални проблеми и постоянно висока безработица. Едновременно с това има явни признаци на прегряване в някои нововъзникващи икономики. Възстановяването на устойчив и балансиран икономически растеж остава една от основните задачи", коментира Рифаи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ