Сърбия обсъжда участие в АЕЦ "Белене"

Сърбия обсъжда участие в АЕЦ Белене

Сърбия обсъжда участие в АЕЦ "Белене"

Не стана известно сръбският президент Борис Тадич и българският премиер Бойко Борисов, който се срещнаха в петък във Варна да са се договорили нещо конкретно за АЕЦ "Белене", но медиите в Белград усилено обсъждат темата днес. 

Участието на Сърбия в АЕЦ „Белене” в България все още е открито, пише в. ”Блиц”. Министърът на енергетиката Петър Шкундрич казва, че би било добре Сърбия да участва в проекта. Страната засега не планира АЕЦ на своя територия, а българското предложение все още го анализира. „Би било добре, без значение какъв ще бъде процентът на нашето участие, тъй като ще подсигурим достатъчно чиста и евтина електроенергия”, изтъкнва Шкундрич.

„Инициативата Сърбия да участва заедно с България в изграждането на АЕЦ „Белене” е опит гражданите да бъдат изправени пред т.нар. синдром на „сготвена жаба”. Става дума за жаба, която свиква с увеличаването на температурата и на края и сама не разбира, че вече е сготвена. Според мен в „готвенето на жабата” участва енергийно лоби, което действа силно и тук.” Това пише Гойко Мишкович от неправителствената организация „Зелена мрежа Войводина” в статия в ”Политика”.

„Изграждането на АЕЦ във Финландия, а тя още е далеч от пускане в експлоатация, струваше седем милиарда евро и според преценките ще бъдат необходими още три до края на построяването. В новите страни членки на ЕС, в които се строят атомни електроцентрали, експеримент от този тип означава големи придобивки за отделни представители на националните политически елити, тъй като енергийното лоби винаги е доста щедро. А ние сме известни като страна, чийто елит се оплита в подобни ползи от прехода и затова не трябва да се съмняваме, че енергийното лоби има свои представители в Сърбия.

От тази гледна точка изграждането на АЕЦ за Сърбия би означавало още един голям дълг. Това е важна крачка в т.нар. робство като длъжник. И без това страната е прекалено задлъжняла и не се съмнявам колко би струвало участието в изграждането на АЕЦ.

Откъде идва предложението за участието на Сърбия в построяването на АЕЦ в България?

Предполагам, че в това се крие идеята за заобикаляне на мораториума за изграждане на АЕЦ в Сърбия. На българския елит това ще помогне да се включи в разделянето на бъдещите пари, тъй като дългогодишните строителни действия са последвани от много заеми, които се плащат няколкократно, но и плащането на поддръжката, която е също толкова скъпа”, пише екологът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ