Тв репортаж в стил "Войната на световете" предизвика паника в Грузия

Тв репортаж в стил Войната на световете предизвика паника в Грузия

Тв репортаж в стил "Войната на световете" предизвика паника в Грузия

Грузинската телевизия „Имеди” излъчи репортаж, в който показва възможното развитие на събитията в Грузия при евентуална руска военна интервенция. Акцията бе в стил "Войната на световете" - прословутото радиопредаване в САЩ от 30-те години за нашествие на извънземни, което показа силата на масовите медии и масовите психози.

Грузинският репортаж започва без всякакви предупреждения, че не става дума за реални събития. Съобщението е, че тази сутрин в Цхинвали е извършен атентат срещу президента на Южна Осетия Едуард Кокойти, след което руски войски са нахлули в Грузия. Президентът Михаил Саакашвили и правителството са евакуирани. Няколко минути по-късно телевизията съобщава, че Саашавили е убит и е създадено „народно правителство” начело с Нино Бурджанадзе.

Репортажът е продължил 30 минути, изпълнени с информации за руски въздушни удари срещу летищата и морските пристанища на Грузия. Накрая от „Имеди” са посочили, че това е само възможно развитие на събитията, ако Русия нападне Грузия.

Телевизията предизвика паника в Грузия. Стотици жители на столицата Тбилиси се събраха пред сградата на „Имеди”. Гражданите настояват телевизията да се извини за репортажа.

Здравните власти съобщават, че рязко се е увеличил броят на инфарктите и инсултите в Тбилиси след предаването на „Имеди”.

Грузинският президент Михаил Саакашвили разкритикува телевизията. По време на целия репортаж е трябвало да бъде изписано, че не става дума за реални събития, а за инсценировка, смята той.

Опозиционният лидер Саломе Зурабишвили, която е бивш министър на външните работи, поиска лицензът на телевизията да бъде отнет. Целта на репортажа е била да покаже какво може да се случи след местните избори в Грузия през май. Според телевизията опозицията може да организира протести, а Русия да се възползва от хаоса и да предприеме военна операция срещу Грузия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ