Хиляди иракчани търсят убежище в САЩ

Хиляди иракчани търсят убежище в САЩ

Хиляди иракчани търсят убежище в САЩ

„Ахмед отчаяно иска да избяга от Багдад, след като ислямисти заплашват, че ще убият него и децата му, защото работи в западна медиа след инвазията на САЩ в Ирак през 2003 г. Както хиляди други, той се надява да получи виза на бежанец, за да избяга от бомбардировките, стралбата и смъртните заплахи в родината си”, разказва „Ройтерс".

Уморени от войната също както Ахмед, огромен брой иракчани искат да избягат в САЩ. Визите за Щатите се получават много по-трудно, отколкото за Турция, Сирия и Йордния. Въпреки това желаещите са все повече.

През 2008 г. над 13 хил. бежанци от Ирак и съседните й държави получават визи и се заселват в САЩ. През 2009 г. те вече са близо 19 хиляди.

4.7 млн. жители на Багдад напуснаха домовете си през последните 7 г. Половината от тях се преместиха в други региони на страната. Останалите са в чужбина.

Изслеването им беше окачествено от агенцията за бежанците на Обединените нации като най-лошата хуманитарна криза в Близкия изток след изслеването на хиляди палестинци през 1948 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ