Цяла Африка пламна в протести

Цяла Африка пламна в протести

Цяла Африка пламна в протести

Все повече страни в Африка пламват в протести срещу недемократичните управляващи режими.

В столицата на Йемен избухнаха сблъсъци между привърженици и противници на президента Али Абдулах Салех, който управлява страната вече 32 години. Протестиращите носеха плакати „Вчера Тунис, днес Египет, утре Йемен”. Демонстрации имаше и по-рано през седмицата, когато 16 хиляди души излязоха по улиците да поискат оставката на президента.

Хиляди жители на Йордания излязоха на мирни демонстрации в Аман и в градовете Ирбид, Карак, Маан и Дибан. Те настояваха за политически и икономически реформи и оставка на правителството. Протестите са организирани от влиятелното движение „Братя мюсюлмани”. Няма съобщения за сблъсъци. Както на демонстрацията през миналата седмица, и сега полицията раздаваше вода на протестиращите.

Студенти влязоха в сблъсък с полицията в Судан, след като последваха призивите в интернет за мирни антиправителствени протести. В центъра на Хартум, близо до президентския дворец, около 100 младежи излязоха на демонстрация с лозунга: „Искаме промяна! Не на високите цени на стоките!”. В ислямския университет в град Омдурман, град-близнак на Хартум, около 1000 демонстранти се конфронтираха с полицията, след като демонстрираха с критични плакати за президента Омар ал-Башир. Те скандираха в подкрепа на главния прокурор на Международния наказателен съд, който отправи обвинения към президента за геноцид и военни престъпления в Дарфур. Полицията разгони протестиращите и  арестува най-малко пет души. В университета в Омдурман 500 студенти също започнаха протест.

В събота в столицата на Габон Либревил избухнаха сблъсъци между привърженици на опозицията и полиция. При разпръскването на демонстрацията около 20 души бяха ранени. Полицията е използвала сълзотворен газ. На един от полицаите е нанесен силен побой от демонстрантите, които настояват за преразглеждане на резултатите от миналогодишните президентски избори в страната.

Африканските лидери се събраха да се съвещават------------

Започна срещата на лидерите на Африканския съюз, където са събрани повече от 20 държавни и правителствени лидери.

Очаква се да доминиранат разговори за кризата в Кот д’Ивоар, където президентът Лоран Гбагбо беше победен на изборите от съперника си Аласан Уатара, но отказа да му предаде властта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ