Япония ще охлажда ядрения реактор с морска вода

Япония ще охлажда ядрения реактор с морска вода

Япония ще охлажда ядрения реактор с морска вода

Япония ще охлажда ядрения реактор АЕЦ „Фукушима-1”, в който по-рано днес имаше взрив, с морска вода. Това съобщи генералният секретар на правителството на страната Юкио Едан. „Ядреният реактор е защитен с метален контейнер. Решихме да напълним контейнера с морска вода, за да охладим реактора”, каза той.

Едано допълни, че към момента не е регистрирана промяна в нивото на радиация около реактора и призовава населението да запази спокойствие. По думите му, напълването на контейнера с морска вода ще отнеме десет часа, а пълното охлаждане на реактора ще стане за десет дни.

Заради експлозията в японския реактор, причинена от вчерашното земетресение, Европейската комисия ще свика в началото на следващата седмица съвещание на европейските власти, отговарящи за ядрената и индустриалната сигурност на сектора.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще покани в началото на другата седмица представителите на националните власти, отговарящи за ядрената сигурност, продавачите и операторите на централи на съвещание в Брюксел, за да направят заедно оценка на последиците от инцидента в Япония и да извлекат поуките.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ