Затвори

„Възмутените” казаха „стига” в 82 държави, в Рим се стигна до сериозни сблъсъци (видео)

Хиляди участници в движението "Възмутените", което се формира през пролетта в Испания, излязоха по улиците на 950 града в 82 страни в знак на протест срещу финансовите институции и социалното неравенство. С демонстрациите активистите изразяват несъгласието си с настоящото състояние на обществата, в които финансите вземат превес, и с породената от кризата несигурност.

Мащабни протести се проведоха в най-големите градове на Азия, Европа, Австралия, Нова Зеландия и Америка.

Почти по целия свят протестите бяха мирни, но в Италия, в частност Рим се стигна до сериозни вандалщини и сблъсъци с полицията.

Провокаторите нанесоха щети на държавни и частни сгради, на обществени институции и банки, подпалиха автомобили и кофи за боклук, като манифестантите се разграничиха от всичко това и се опитаха да съдействат на полицията. Ситуацията обаче прерасна в партизанска война. Полицията се намеси със сълзотворен газ и водни струи. Това не спря безчинствата на екстремистите. Според кмета на Рим Джанни Алемано те са много добре организирани и не идват само от Италия. Един манифестант, опитал се да спре провокаторите, е в тежко състояние.

В резултат на сблъсъците между полиция и агресивно настроените групи пострадаха 70 души, трима от тях са в тежко състояние. Сред ранените са и 30 служители от органите на реда.

Премиерът на Италия Силвио Берлускони осъди организаторите на погромите и заяви, че извършителите трябва да бъдат заловени и наказани.

 Обстановката остава сложна и напрегната. Политическите наблюдатели смятат, че целта на екстремистите е била шествието на възмутените да не се проведе, коментира кореспондент на БНР.

Сблъсъци имаше и в САЩ и Англия.

В Ню Йорк Конни полицаи отблъснаха демонстрантите, когато те се опитаха да проникнат на „Таймс Скуеър”, при което пострада жена.

Жителите на Лондон се опитаха да проникнат в сградата на фондовата борса, за да я окупират символично, но бяха спрени от полицията.

Кадри от сблъсъците в Рим можете да видите тук.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Елена Спирина е управител на компанията за корпоративни събития Party Management. Кариерата є стартира в ПОК "Доверие", продължава в ПОК "Съгласие" и "Овергаз". Има опит в обучения и управление на екипи до 20 души. В Пощенска банка е част от екипа 8 години като супервайзър продажби и мениджър "Търговски маркетинг". Магистър по бизнес администрация към БАН, завършила международен туризъм в УНСС, преминала редица обучения, включително "PR и управление на репутация" към Лондонското училище по PR (LSPR). Член на Българското дружество за връзки с обществеността.

Снимка: Юлиян Донов

Samsung Flip позволява лесно споделяне, известяване, придвижване и дори търсене, а освен това дава възможност множество потребители да създават съдържание в едно и също време.

Димитър Димитров е основател на бизнеса и търговската марка Secdoor. Автор на редица високоефективни технически изобретения и полезни модели в областта на индустрията, получили международни патенти и сериозно световно признание. Мениджър с 25-годишен управленски опит.

На днешната дата
Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 25.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 25.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68708
0.59274
CNY
10
2.62137
3.8148
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23421
0.447586
RUB
100
2.69794
37.0653
USD
1
1.67523
0.596933