Затвори

„Възмутените” казаха „стига” в 82 държави, в Рим се стигна до сериозни сблъсъци (видео)

Хиляди участници в движението "Възмутените", което се формира през пролетта в Испания, излязоха по улиците на 950 града в 82 страни в знак на протест срещу финансовите институции и социалното неравенство. С демонстрациите активистите изразяват несъгласието си с настоящото състояние на обществата, в които финансите вземат превес, и с породената от кризата несигурност.

Мащабни протести се проведоха в най-големите градове на Азия, Европа, Австралия, Нова Зеландия и Америка.

Почти по целия свят протестите бяха мирни, но в Италия, в частност Рим се стигна до сериозни вандалщини и сблъсъци с полицията.

Провокаторите нанесоха щети на държавни и частни сгради, на обществени институции и банки, подпалиха автомобили и кофи за боклук, като манифестантите се разграничиха от всичко това и се опитаха да съдействат на полицията. Ситуацията обаче прерасна в партизанска война. Полицията се намеси със сълзотворен газ и водни струи. Това не спря безчинствата на екстремистите. Според кмета на Рим Джанни Алемано те са много добре организирани и не идват само от Италия. Един манифестант, опитал се да спре провокаторите, е в тежко състояние.

В резултат на сблъсъците между полиция и агресивно настроените групи пострадаха 70 души, трима от тях са в тежко състояние. Сред ранените са и 30 служители от органите на реда.

Премиерът на Италия Силвио Берлускони осъди организаторите на погромите и заяви, че извършителите трябва да бъдат заловени и наказани.

 Обстановката остава сложна и напрегната. Политическите наблюдатели смятат, че целта на екстремистите е била шествието на възмутените да не се проведе, коментира кореспондент на БНР.

Сблъсъци имаше и в САЩ и Англия.

В Ню Йорк Конни полицаи отблъснаха демонстрантите, когато те се опитаха да проникнат на „Таймс Скуеър”, при което пострада жена.

Жителите на Лондон се опитаха да проникнат в сградата на фондовата борса, за да я окупират символично, но бяха спрени от полицията.

Кадри от сблъсъците в Рим можете да видите тук.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73929
0.574947
CNY
10
2.43514
4.10654
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19848
0.45486
RUB
100
2.47055
40.4768
USD
1
1.67208
0.598058