1600 приближава броят на жертвите в Япония, цунами удари и Америка

1600 приближава броят на жертвите в Япония, цунами удари и Америка

1600 приближава броят на жертвите в Япония, цунами удари и Америка

Броят на жертвите на чудовищното земетресение, разлюляло Япония вчера, вероятно ще достигне 1600 души, предава BBC. Броят на пострадалите също се увеличи след като взрив избухна в атомната електроцентрала „Фукушима 1”, ранявайки леко четирима служители в нея. На мястото на инцидента вече е изпратен специален отряд пожарникари, съобщава японското правителство.

Броят на изчезналите в страната, който все още не може да се определи с точност, също добива застрашителни размери. По последни данни те са над 88 000 души. За целта интернет търсачката Google пусна онлайн услуга, която помага при събирането на данни за пострадалите и изчезналите от силния трус и цунамито в Япония. На трагедията е отделена специална страница в услугата Person Finder. Там потребителите й могат да обявят за издирване изчезнали и да публикуват данни за загинали. Може да се публикуват също така имена и фамилии на открити или предполагаеми жертви на природното бедствие.

Разрушителното цунами, причинено от силния трус е отнесло цели села, а 250 хил. души са изгубили домовете си. Цунами се образува и по бреговете на Калифорния, което предизвика масови евакуации в Северна Америка и обявяване на извънредно положение. 2,4 метровите вълни взеха и първата си жертва там – мъж, който се опитвал да фотографира прииждащата стихия.

Същевремнно последиците от земетресението се оказаха по-мащабни от очакваното. Силният трус е изместил оста на Земята със около 10 см, съобщават италиански учени. Според тях това ще доведе до временно скъсяване продължителността на деня, което обаче ще бъде незначително. Последиците от сегашното бедствие отстъпват по въздействие само на най-силното земетресение от 1960 година в Чили, чийто магнитуд беше от 9,3 до 9,5 по скалата на Рихтер, обощават сеизмолозите.

Появи се и теория, че Слънцето и Луната са виновниците за катастрофалното земетресение в Япония. Причинете са промяна в силата на гравитационното въздействие на Слънцето и Луната върху Земята или така наречените приливни сили, смятат от Държавния астрономически институт на Московския държавен университет. В някои случаи въздействието на Луната и Слънцето се наслагва и приливите стават особено високи. Тяхната височина зависи и от промяната на разстоянието до Луната заради елипсовидната форма на нейната орбита.

"Съгласно наблюденията на големите земетресения в Чили, на индонезийския остров Суматра и в Хаити може да се обособи фактора за влиянието на приливите. Работата е в това, че тези земетресения са станали не на суша, а в океана и приливът в океана може да бъде отключващия фактор", обясняват оттам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ