Антоанета Стефанова ни донесе световна титла по шах

Антоанета Стефанова ни донесе световна титла по шах

Антоанета Стефанова ни донесе световна титла по шах

Примата на родния шах Антоанета Стефанова отново спечели световна титла. След златния трофей в класическия шах през 2004 г. Антоанета беше коронясана в първенството по бърз шах за жени в Батуми (Груз).

Стефанова стана еднолична победителка с 8,5 точки от 11 възможни, съобщи sportni.bg. На второ място се класира Александра Костенюк (Русия), а на трето Хъмпи Конеру (Индия) - и двете с равен резултат от 8 точки, но с различни допълнителни показатели.

На Мондиала участва елитът на древната игра. 27 от шахматистките са в топ 50. Сред тях имаше и пет световни и седем европейски шампионки.

Стефанова стартира в турнира като едва осма по рейтинг, но показа най-здрава психика и бърза мисъл. Тя завърши с 6 победи и 5 равенства.

В 6-и кръг срещу Джао Сюе (Кит) и в 9-и с Катерина Лахно (Укр) от лоши позиции Антоанета успя да матира съперничките си.

Шампионатът е с награден фонд от 100 хил. долара и се проведе по Швейцарска система в 11 кръга с контрола за игра 25 минути плюс добавени 10 секунди за всяка състезателка до края на партията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ