Във футбола криза няма – на Острова заплатите на футболистите растат рекордно

Във футбола криза няма – на Острова заплатите на футболистите растат рекордно

Във футбола криза няма – на Острова заплатите на футболистите растат рекордно

Финансовата криза, тресяща Европа и света, не се отразява на най-комерсиалния спорт – футбола. Това се вижда от последния доклад на консултантската компания „Делойт”, според който през 2011 г. приходите са нараснали значително.

В Европа футболният пазар записва ръст от 4% на годишна база до 16,9 млрд. евро. Над половината от приходите – 8,6 млрд. евро са реализирани в петте водещи първенства – това в Англия, Испания, Германия, Италия и Франция.

Около 50% или 4,1 млрд. евро от приходите в тези футболни първенства са реализирани от телевизионни права, следвани от търговската дейност на клуба и приходите от продажба на билети и абонаменти.

За поредна година най-доходоносен се е оказал сезон 2010-2011 за английската Висша лига. Приходите там са нараснали с 12%, до 2,5 млрд. евро. Бундеслигата е второто футболно първенство в Европа с най-много приходи – 1746 млрд. евро, което представлява годишен ръст от 5%.

През миналата година на Острова са раздадени рекордни заплати – 2 млрд. евро. Това се равнява на около 70% от всички приходи.

„Ако съотношението между заплатите и приходите е 70% или повече, е много трудно да се постигне оперативна печалба. В момента резултатите са тъкмо такива, което се случва за първи път от първите години на 60-те от миналия век.Според нас това е прекалено висок процент. Всеки процент надолу означава между 25 и 31 млн. евро по-голяма оперативна печалба", заяви Алан Суитзър, ръководител на доклада.

„При положение, че приходите от излъчване на мачовете вероятно ще осигурят ограничен ръст преди следващата сделка за правата през 2013-2014 г., вниманието на клубовете ще бъде насочено към повишаване на приходите в области, които контролират пряко“, добавя той.

Отборът, който плаща най-много за заплати във Великобритания, е „Челси” – 239 млн. евро. На второ място е „Манчестър Сити” (217,4 млн. евро), „Манчестър Юнайтед” (191,2 млн. евро), „Ливърпул” (169 млн. евро) и „Арсенал” (139 млн. евро).

Финансовите показатели на английската Висша лига за сезон 2010-2011 са следните:

  • Приходи от 2,5 милиарда евро, 769 милиона евро повече от втората по приходи лига - Бундеслигата
  • Обща оперативна печалба от 175 милиона евро, второ място след Бундеслигата (171 милиона евро)
  • 12% ръст на общите приходи
  • 4% ръст на приходите в дните на мачовете
  • Приходите от права бележат ръст от 13%, а търговските - 18%
  • По-голямата част от увеличението в търговските приходи се дължи на „Манчестър Юнайтед”, „Манчестър Сити” и „Ливърпул”
  • Рекордна загуба от 82 млн. паунда за „Манчестър Сити”
  • „Манчестър Юнайтед” генерира обща печалба над 125 млн. евро
  • Загуби преди данъци от 476 млн. паунда, като само 8 клуба регистрират печалба
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ