Здраве желаем, капитан Гогов!

Здраве желаем, капитан Гогов!

Здраве желаем, капитан Гогов!

В казармата най-важният ми началник беше капитан Гогов, един сериозен българин от село Джулюница. Беше вечно намръщен и винаги готов да ме прати в гарнизонния арест. Бях старшина-школник, „фазан”, както ни наричаха. Войниците ни мразеха, защото се правехме на офицери. Офицерите пък ни ненавиждаха заради същото.

Майор Гогов обичаше да ни казва след поредното батальонно занятие: ”За нищо не ставате, боклуци. Добре, че нашата задача е да удържим 10 минути – докато излетят МиГ-23 от Одеса.”
Искаше да каже, че ние, редовният аскер от тъпия некадърен хасковски танков полк, трябва само да се събудим, да разтъркаме очи, да яхнем старите триийсчетворки (Т-34, танк, ветеран от войната), и да тръгнем по заповед нанякъде. За 10 минути къде ще идеш. Турците вече са ни нагазили.

Но в един момент както Радецки идва „със гръм” на Шипка, съветските изтребители долитат, бомбардират, спасяват страната ни. Ако ние, боклуците, сме издържали 10 минути, ставаме посмъртно герои на Народна република България. Децата ни ще ги приемат без изпит в университет по избор. Трябваше да издържим. Само 10 минути.
„Има реална опасност България да остане без изтребители, които да охраняват въздушното й пространство”. Това го каза оня ден по време на  военни учения на авиобаза Граф Игнатиево командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.

Той бил „обезпокоен от състоянието на летателната техника” и предупредил, че „ако не се вземат мерки, до края на годината има опасност България да загуби суверенитета на въздушното си пространство”.

А бе, другарю генерал, колко време сега трябва да издържим? Докато долетят изтребителите от 6-и американски флот или не знам коя си ескадрила? Че и от кого да ни пази? Нали бившият ни враг Турция вече е наш съюзник. От Русия ли? Тая няма да стане. Колкото и да се пърчи Плевнелишев и да мълчи умно Борисов. България не е Украйна.

Тогава?

Тогава нека издържим и да спрем да се питаме дали да купуваме стари трошки F-16 от Португалия, девет за  700 млн. лв. Дали пък нови "Грипен" от Швеция, дали употребявани "Юрофайтър" от Италия. Старите МиГ-29 пък няма кой да ги ремонтира или поддържа. Бившите ни братушки не щат без пари.

Как тогава да издържим? Бюджетът за отбрана е  954 589 000 лева. Близо милиард. Сегашният министър Ненчев плаче, и предупреждава, че имало опасност от съкращения в армията. Министърът уверява, че полагал всички усилия да не се стигне до тези съкращения.

Ами не съкращавайте, а назначавайте. Вместо  изтребители, за които нямаме нито пари, нито пък нужда да ги пращаме срещу някого, вдигнете заплатите на войската. Дайте пари на граничари, да ни пазят от терористи, които влизат у нас барабар с бежанците.  Дайте пари и вдигнете самочувствието на офицерите, важната класа и при царизма, и при комунизма. Направете военно обучение като едно време, да знаят младите от коя страна се държи пушката. Върнете строителните войски за циганите и безработните. Осигурете им работа, дайте им занаят вместо да крадат и изнасилват за пет лева. Там да идат парите от бюджета. Не за изтребители.

Капитан Гогов, дано е жив и здрав, би казал днес: „Какви пари раздавате и на кого бе, боклуци. Добре, че  трябва да издържим 10 минути, докато дойдат изтребителите от 6-ти американски флот?”

Здраве желаем, капитан Гогов! Ще издържим. И да не харчим напразно пари както тогава.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ