Латинска Америка поведе на Европа на Световното

Латинска Америка поведе на Европа на Световното

Латинска Америка поведе на Европа на Световното

Латинска Америка поведе на Европа след груповата фаза на Световното първенство по футбол в РЮА. Всичките пет американски отбора на продължават напред, докато 7 от 13-те европейски отпаднаха.

Особено болезнено бе прието на нашия континент завръщането след първата фаза на Франция, Италия и Дания.

Кои са причините, тепърва ще анализират треньори и футболни федерации. Но съвсем очевидно е, че в тази велика игра все по-важни стават духът и физическата подготовка, нещо, което имат дори в излишък отборите от Латинска Америка. Както между другото и от Азия - Япония и Южна Корея, също впечатлиха с игра и резултати.

Друго, което правеше впечатление в груповата фаза бяха тактическите мачове, където красотата на играта отстъпваше място на сметките и предварителните схеми.

Така наречените кървави двубои се брояха на пръсти.Станахме свидетели на един разгромен резултат – Португалия премина през КНДР със 7:0.

Но като цяло силните европейски отбори (с изключение може би на Португалия) не се представяха на нивото, на което се очакваше. Англия например се класира на 1/8-финал на късмет с две равенства, от което едно нулево и една измъчена победа с 1:0 срещу Словения.

Стига обаче сме говорили за лошите страни на груповата фаза – станахме свидетели и на хубави моменти, които пак идваха от лидерите на южноамериканския футбол  Аржентина и Бразилия. С всеки изминал мач тези два отбора започваха да играят все по-красиво. И можем да очакваме, че поне единият от тях ще е на финала.

Свикнахме напоследък за всичко да виним кризата. Лесно е да кажем, че Бразилия уверено излиза от нея и затова играе толкова силно и уверено, а Италия например заради нея отпадна. Но това едва ли ще е цялата истина.

Просто едни отбори са се готвили по-добре и имат по-талантливи футболсти и по-здрави екипи от други.

Всъщност може би добрите дни за европейския футбол тепърва предстоят. В мачовете на истината, където винаги има победител, стискаме палци да се представят по-добре.

 

Ето двубоите на осминафиналите:

Уругвай – Южна Корея

САЩ – Гана

Германия – Англия

Аржентина – Мексико

Холандия – Словакия

Бразилия –Чили

Парагвай – Япония

Испания-Португалия

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ