Уникална топка за Евро 2012

Уникална топка за Евро 2012

Уникална топка за Евро 2012

„Танго 12" ще лети и радва феновете на Европейското първенство по футбол тази година. Така се казва официалната топка, с която ще се играят мачовете на започващото в края на седмицата Европейско първенство по футбол, на което са домакини Полша и Украйна. Уникалната топка е резултат от дългогодишното сътрудничество между „Адидас" и „Байер МатириълСайънс", което датира още от далечната Световна купа праз 1986-та в Мексико.

През годините топката на шампионите минава от кожена към синтетична, а тазгодишната е изградена от високотехнологични полиуретани, които подобряват така важната за успеха летливост, коментира БТА. Независимо дали са в нападение, защита или на вратата, играчите ще се чувстват истински виртуози с подобреното ускорение и възможността за по-добър контрол върху "Танго 12".

„Външният слой на "Танго 12" е съставен от пет полиуретанови слоя от нашата продуктова линия Impranilо", обясни Томас Михаелис, ръководител на проекта за разработване на топката в Байер МатириълСайънс.

„Тези слоеве осигуряват оптимален контакт с крака на футболиста и много добър контрол при всички метеорологични условия", коментира Михаелис.

Най-вътрешният слой е плътно покритие, свързващо текстилния субстрат с горните слоеве. Върху него има покритие от синтетична пяна, с дебелина от приблизително три милиметра, направена от милиони пълни със стъкло клетки. Благодарение на това топката бързо възвръща сферичната си форма след удар.

Топката за мачовете от Евро 2012 се отличава с уникално покритие, което напомня структурата на денима. Освен че дава интересни визуални и осезаеми ефекти, то играе особено важна роля за доброто летене на топката. Измерването на диаметъра от 16 различни точки за всяка топка показва, че девиацията между най-големите и най-малките диаметри е по-малко от 1 процент.

Дизайнът на "Танго 12" напомня класическия дизайн на топката, използвана на Световното първенство в САЩ през 1994-а година и на тези, с които се играха Европейските първенства през 1980-а и през 1984-а. Новост представляват цветовете от флаговете на Полша и Украйна, които са поставени върху нея. Графично са изобразени и типичните характеристики на футбола - екипност, борбеност и страст.

„Нито една топка на „Адидас“ не е преминала толкова интензивна тестова фаза като Танго 12", казва Харалд Кьоргер, отговорен за тестването на топката. „Адидас Танго 12 премина стриктен контрол през двете години разработване. Професионалисти и аматьори от различни футболни клубове и асоциации от 8 различни държави тестваха практическите качества на топката, която освен това премина през различни лабораторни тестове“, добави Кьоргер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ