Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Будитски приказки за просветление

118

Аджан Брам. Снимката е предоставена от издателство "Хермес"

Аджан Брам е англичанин, завършил теоретична физика в Кеймбридж. Но повече е известен на света с житейския път, който избира - на 23 години става будистки монах в Тайланд. Прекарва девет години в обучение и медитация под вещото ръководство на известния будистки учител Аджан Ча, смятан за мъдрец. В момента Аджан Брам е настоятел на будисткия манастир „Бодхиняна“ и духовен глава на Будисткото общество на Западна Австралия.Преживян опит и достигната мъдрост са в основата на първата му книга, която му носи голяма популярност "Отвори сърцето си".

През октомври 2004 г. Аджан Брам е награден от университета „Къртин“ с ордена „Джон Къртин“ за визия, лидерство и заслуги към обществото в Австралия. А сега, издателска къща "Хермес" пуска на 26 май още една книга на мислителя - "Лиценз за щастие: Будитски приказки за просветление". Тя представлява сборник от будистки притчи, истории, приказки, анекдоти, които разведряват духа и провокират към размисъл.
Три от тях можете да прочетете още сега.

***

Един мъдрец имал дванайсет ученици и дъщеря, която всички те харесвали. Един ден обявил, че има два проблема: да реши кой от тях ще бъде най-добър съпруг и как да плати за пищна сватба. Ето защо обявил състезание. Учениците трябвало да се промъкнат в селото през нощта и да откраднат каквото могат, без никой да ги види. Който откраднел най-много, щял да спечели дъщеря му.
През следващите дни учениците се промъквали в селото и открадвали каквото могли. В края на седмицата той ги събрал, за да обяви резултата.
- Всички откраднахте много, с изключение на едного, който не е донесъл нищо. Защо?
- Трябваше да следвам указанията ви, учителю – отговорил младежът. – Казахте ни да крадем, стига никой да не ни види. Аз влязох в много къщи, докато всички спяха. Но всеки път, щом се наканех да взема нещо, усещах, че някой ме гледа. Затова си тръгвах с празни ръце.
- Щом всички са спели, кой тогава те е наблюдавал? – попитал учителят.
- Аз се наблюдавах. Виждах как се каня да открадна. Ето защо не взех нищо.
- Много добре! – възкликнал учителят. – Имам поне един мъдър ученик, който ме е слушал през годините. Всички останали, глупаци такива, вземете откраднатите вещи и ги върнете обратно. И помнете, каквото и неморално деяние да извършите, някой винаги ще ви види. Този някой сте самите вие. Понеже го виждате, ще се чувствате зле и ще страдате.

още от Техники за успех