Всички сме създатели! Да запретнем ръкави!

 Всички сме създатели! Да запретнем ръкави!

Всички сме създатели! Да запретнем ръкави!

Онази вечер излязох късно и съм заспал на една пейка до плажа в Маями. Когато се събудих, се престорих, че току-що съм кацнал на Земята и трябва да науча всичко наново.

Така трябваше да гледам на света, когато бях млад. Може би щях да избегна много трудности, ако осъзнавах, че съм невежа. Всички успешни личности в началото не са знаели нищо и са се учили от предците си, които пък са се учили от своите предци и така нататък.

Много  се възхищавам на Ричард Брансън. Струва си човек да се учи от него. Той е идеалното въплъщение на принципа „Готови. Стреляй. Прицели се.” Започва да прави нещо, завършва го и после се обръща, за да види дали е уцелил центъра. Ако не, започва друг проект.

Много ми харесва историята за създаването на Virgin Airlines. Някакъв полет бил отменен и всички били много ядосани. Всички, освен Брансън, който открил самолет, който да го превози. Само че нямал никакви пари. (Винаги, когато се опитвате да реализирате някоя своя идея, започнете, представяйки си, че няма никакви препятствия по пътя си. Така от една идея ще се родят още много други.)

И така, първото, което Брансън направил, е да си наеме частен самолет, въпреки че бил изправен пред сериозна пречка – нямал пари. След това сложил табела, на която пишело „$29 за полет до Пуерто Рико”. И всички се регистрирали за полета. Изведнъж Брансън разполагал с необходимата сума и доказал, че концепцията му за авиокомпания е осъществима. Бизнесът му в момента струва милиарди.

Ето и няколко цитата от Брансън, които смятам за изключително ценни:

1. „Слушайте повече, отколкото говорите. Никой не се е научил, когато се е слушал как говори.”

2. „Започнете да давате съвети за подобряване качеството на работа. Не бъдете срамежливи и недейте просто тихо да си вършите работата. Бъдете дръзки, небето е границата.”

Забележете, че той не предлага да стартирате собствен бизнес. Винаги можете да творите в рамките на някаква организация, за което и ще получите добро възнаграждение. Първият служител на Google в момента е мултимилиардер, въпреки че никой не знае името му (Крег Силвърстайн). Той бил работник, който създавал и се развивал.

3. „Възрастта не е толкова важна, стига да сте обградени от хора, които обичате, и да правите онова, в което вярвате.”

Наистина вярвам в тези думи. Всеки от нас има нещо, с което обича да се занимава, а околните, които ни обичат, ни помагат да реализираме мечтите си. Едва когато намерите хората, които обичате, можете да творите и да се развивате.

Хенри Форд бил на 45 години, когато стартирал третата си автомобилна компания и изобретил поточната линия. Успял, след като елиминирал от живота си всички, които се опитвали да го контролират.

4. „За да бъдете истински предприемач, винаги трябва да гледате напред. В момента, в който легнете върху старите лаври, конкуренцията ще ви издуха.”

Според мен, можем да заменим думата „предприемач” с „човек”. Всички трябва да оцеляваме и да успяваме преди всичко като хора. Длъжностната характеристика се променя всеки ден.

5. „Няма такова нещо като скучен човек. Всеки има история и прозрения, които заслужават да бъдат споделени. Докато пътуваме, позволяваме на телефоните и лаптопите си да отвличат вниманието ни. Така изпускаме ценни възможности да чуем нови идеи и да получим вдъхновение от неочаквани източници – нашите спътници.”

Всеки ден разполага със скрити истории. Когато ги откриете, получавате награда – не пари, а… не знам. Нещо. Ще го почувствате, когато се случи.

6. „Лесно е да намерите причини да бездействате. И все пак може да се изненадате от помощта, която ще срещнете, ако се отдадете на някакъв проект. Не е нужно да се борите сами.”

Живеем в свят на постоянно взаимодействие. Бариерите, които религиите, национализмът и корпоратизмът са издигнали, постепенно изчезват. Вече един единствен tweet може да се превърне в революция.

Има милиони начини да потърсите помощ и милиони хора, които биха искали да ви помогнат. Но да поискате съдействие не е лесно. Винаги присъства страхът от отхвърляне; страхът от това, хората да не помислят молбата ни за признак на слабост.

Когато търсите помощ, предложете нещо насреща. Така причините да бездействате започват да изчезват.

7, „Когато повечето хора се замислят за поемането на някакъв риск, те го асоциират с негативни последици, когато в действителност трябва да го възприемат като позитивна възможност. Вярвайте в себе си и се подкрепяйте, за да стигнете до върха.”

Ето още един пример за това, как можете да използвате въображението си, за да се въоръжите с безброй много идеи.

Например, понякога хората казват, „Само ако знаех как да правя Х, бих могъл да постигна У”. Ами, представете си, че можехте да правите Х. Отървете се от това препятствие. Какви други идеи бихте могли да реализирате?

Винаги можете да се отърсите от притеснението. Няма значение дали ще сложите табела с думите „$29 за полет до Пуерто Рико”, или, както съветва Брансън, ще заемете нископлатен пост.

Когато стартирах първата си успешна компания, бях „младши програмен анализатор” за HBO и имах $0 в банковата сметка. Заех този пост, за да мога да се преместя в Ню Йорк и да започна да създавам контакти. Останах на него 3 години, през които изграждах собствена мрежа от познанства. През повечето от това време компанията ми беше моят страничен проект. Тогава се страхувах някой да не разбере, че жонглирам, но разбрах, че тези почти непреодолими трудности са причината да имам толкова много възможности.    

8. „Винаги съм имал слабост към мечтателите – не към онези, които си губят времето, задавайки въпроса „Ами ако?”, а към другите, които поглеждат към небето и си казват „Защо да не мога да се целя към Луната?””

Когато Брансън бил тийнейдъж и основал първото си музикално списание, едва ли се е целил в Луната. Но пък кой знае? В момента, най-голямата му инвестиция е Virgin Galactic. Онова списание (което създал, въпреки че страда от дислексия) буквално се превърнало в компания, която в момента има мисия да приземи космически кораб на Луната. Защо не?

9. „Заедно можем да създадем продуктите, услугите, компаниите, идеите и политиките за по-добро бъдеще. В този свят на „нови сили” всички ние сме създатели! Да запретнем ръкави!”

Понякога хората ми пишат, че „не всеки е роден да бъде предприемач; на някои им харесва да са просто служители”. Съгласен съм, а и няма нищо лошо в това, човек да е служител. Важно е да разберете, че нищо не бива да ви спира да творите и да раждате нови идеи.

Наскоро направих подкаст с Астро Телър, който ръководи отдела за специални проекти към Google, наречен Google X. От Google го помолили да „мечтае” и в момента софтуерната компания създава безпилотни коли. Изглежда невероятно: „Ами ако можем да изобретим кола без шофьор?” Но именно там се крият възможностите.

Всеки ден се събуждам и водя непрестанна битка с препятствията. Обикновено не става въпрос за бизнес пречки, а за емоционални такива. Страхове, хора, идеи, надежди. Това е животът – низ от препятствия и страхове в един суров свят.

Ще ми се да бях обръщал повече внимание на много си прекрасни виртуални ментори, на Ричард Брансъните на света, когато бях млад. Да бях си признал, че съм невежа, и да бях пожънал ползите от любознателността.

Джеймс Алтъчър, за JamesAltucher.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ