Една човешка склонност, избягвана от милионерите

Една човешка склонност, избягвана от милионерите

Една човешка склонност, избягвана от милионерите

Богатите хора мислят различно в много отношения. Да, те имат нагласата да бъдат активни - да не анализират твърде много, а да действат. Този манталитет им помага да печелят, както и гледната им точка към парите, които не възприемат като нещо лошо, като средство за натиск или обект, който е винаги в недостиг в живота, а като "приятел". 

Има обаче и една друга човешка склонност, която е избягвана от всички милионери. Успешните предприемачи и забогателите личности избягват носталгията. Докато средностатистическият човек е сколнен да милее за добрите стари времена, този, който е по-вероятно да стане богат, мечтае за бъдещето. Той е оптимистичен за идните дни, въпреки че с годините светът ни изглежда като все по-отчайващо място. 

До това заключение достига американецът Стив Сайболд - самоизградил се милионер и автор на книгата "Как мислят богатите" (How Rich People Think), посочва Business Insider. Той описва извода си, след като изучава живота и поведението на повече от 1200 от най-богатите лица по света за последните 30 години. 

"Хората, които смятат, че най-добрите им дни са зад гърба им, рядко забогатяват и често се борят с нещастие и депресия", пише Сайболд в книгата си. "Самосъздалите се милионери са богати, понеже са били склонни да залагат на себе си и да си представят мечтите си, целите и идеите в едно незнайно бъдеще", допълва авторът. Според него тази ориентирана към бъдещето менталност не означава, че милионерите абсолютно са пренебрегвали носталгията. "Те просто оценяват миналото и се участ от него, докато живеят в настоящето и мечтаят за бъдещето". Освен това, не само мечтаят. Прекарват години в неуморни усилия и търпеливо планиране, за да реализират мечтите си. 

Част от склонността им да избягват носталгията идва от усещането за комфорт в несигурността. Богатите не се страхуват да излязат извън спокойния си, установен начин на живот и да поемат рискове. ОК са с това. Най-великите предприемачи са знаели, че да забогатеят ще вземе своята цена, но ако имат умествената сила да издържат временната болка, ще жънат резултатите от усилията си до края на живота си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ