Какво бих посъветвал 18-годишното си „аз"

Какво бих посъветвал 18-годишното си „аз

Какво бих посъветвал 18-годишното си „аз"

Често си фантазирам, че се качвам в машина на времето и пътувам назад, не само за да спечеля от лотарията, но и за да избегна грешки, които съм допускал. Но кой не е имал такива фантазии? Мисля, че с възрастта тези мисли се променят и стават все по-ориентирани към нещата, които ни се ще да можехме да променим у себе си. Ако имах възможността да се върна назад, бих провел сериозен разговор с 18-годишното си „аз” и бих му изнесъл няколко урока, които човек може да научи едва след като е натрупал значителен житейски опит.

И така, ето какво бих казал на по-младото си „аз”:

1. „Ще допускаш грешки.”

Никой не успява от първия път. Израстването е една дълга комбинация от възходи и падения, като второто обикновено преобладава. Така се учим, растем и се превръщаме в по-добри хора. Трябва да приемаме грешките си, защото ако ги игнорираме, няма да си извлечем никакви поуки. Това не значи, че трябва да се вкопчваме в тях и да се корим, а че е нужно да осъзнаем, че, както всички останали, ние също не сме перфектни.

2. „Разбери какво обичаш да правиш и започни да си изкарваш хляба с него.”

Толкова много хора, в това число и аз, преследват кариера, която може да им се струва смислена за момента, но в последствие спира да ги вълнува. Една стара мъдрост гласи: „Ако обичаш онова, което правиш, няма да работиш нито ден в живота си.” Колкото и вярно да е това твърдение, то не значи, че не трябва да се трудим усърдно, а че удовлетворението е много по-важно от заплащането.

3. „Изследвай.”

Като млади, всички се сблъскваме с много възможности, места и хора, които можем да проучим и опознаем. С годините и с нарастването на отговорностите ни, започваме да губим способността си да откриваме нови неща. А откъде бихме могли да знаем дали харесваме нещо, ако не сме опитали? Изследването е като фитнес за душата – то ни прави по-силни.

4. „Бъди решителен и действай.”

Преди да натрупаме житейски опит, простите решения на пръв поглед ни се струват много сложни. Когато се мъчим да претегляме плюсовете и минусите, но нямаме инстинкта, който развиваме с течение на времето, липсата на решителност поражда бездействие, която, от своя страна, води до пропускане на ценни възможности.

5. „Приемай промените.”

Единственият аспект от живота, който не се променя, е неговата непрестанна изменчивост. Имаме два варианта – или да търпим ударите, които той ни нанася, или да му позволим да ни повали – толкова е просто. С течение на времето и натрупания опит, става все по-лесно да приемаме промените. Колкото по-рано се научите да го правите, толкова по-добре.

6. „Спри да плащаш данък „обществено мнение”.”

Хората, които смятате за изключително важна част от живота си, вероятно ще са наоколо в следващите не повече от 5 години. Така стоят нещата – всички порастваме, отчуждаваме се и всеки ден завързваме нови и нови контакти. Чуждото мнение ви влияе само дотолкова, доколкото му позволите. Колкото по-рано се научите да приемате себе си, толкова по-скоро ще спрете да плащате данък „обществено мнение”.

7. „Бъди честен.”

Честността е нож с две остриета. Така както трябва да сме искрени с околните, трябва да сме искрени и със самите себе си. Можем да заблуждаваме хората, които ни заобикалят, но в края на деня едно тихо гласче ще ни припомня, че живеем в лъжа. Доверието е ключов елемент от човешките взаимоотношения. Веднъж загубено, то не може да бъде възстановено.

8. „Грижи се за здравето си.”

Малко са 18-годишните, които обръщат внимание на здравословното си състояние, освен ако нямат някакъв проблем. Вземането на здравословни решения и изграждането на правилни навици, когато сме млади, влияе на здравето ни в бъдещето. Малцина имат възможността коренно да променят живота си само за 10 години, затова е важно отрано да започнете да полагате грижи за тялото си.

9. „Не си неуязвим.”

Когато сме млади, често се смятаме за недосегаеми. В действителност, никой не е такъв. Има разлика между воденето на живот, изпълнен с приключения, и безразсъдството. Всеки, който си изкарва хляба с екстремни занимания, ще го потвърди. Опитът ще ви докаже, че за всичко, което правим, си има последици.

10. „Не харчи безразборно.”

Мисля, че от всички съвети, които бих дал на 18-годишното си „аз”, този е най-важният. Когато сме млади и имаме малка или никаква финансова отговорност, можем лесно да си изградим ужасни навици, които да ни преследват и в живота ни като възрастни. Пилеенето на пари за глупости е също толкова лесно на 33, колкото и на 18. Разликата е, че с годините отговорностите ни стават все повече и тези вредни финансови навици започват да ни дърпат все по-надолу.

Джъстин Гамил за IHeartIntelligence.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ