Как да запазите самообладание в стая пълна с хора

Как да запазите самообладание в стая пълна с хора

Как да запазите самообладание в стая пълна с хора

Конференциите на бранша са чудесна възможност да създаваме контакти с колеги от други фирми. Но какво да сторим, ако сме интровертен човек и работим самостоятелно или в малки групи? Присъствието в зала с много на брой непознати за някои е потискащо и тревожно, дори ужасяващо. 

Не можем да се изолираме от колегите, коментира американското сп. Entrepreneur. Винаги ще се явяват ситуации, в които ще се намираме в препълнена стая и ще се чувстваме странно. Тези случаи са чудесна възможност да се представим като експерт, да изтъкнем личната си марка, да спечелим предложения за нови проекти. Трябва да се учим да преодоляваме неудобството и да бъдем по-комуникативни, дори да ни е трудно, смятат авторите. 

Безпокойството и тревогите са смъртен враг на самоувереността и магнетизма. Има начини обаче харизмата да надделее.

Ето някои от тях.

  • Освободете напрежението. 

Като мислите само как може по-бързо да се измъкнете от мястото, пълно с непознатти хора, тялото ви се напряга. То се приготвя за състояние на "кавга" или "бягство". Тревожните мисли подават сигнали към мозъка, а той праща химически съединения по тялото и допълнително подклажда тези негативни мисли. Получава се порочен кръг.

Предотвратете нервния изблик, като се фокусирате върху изчистване на напрежението. Мислете с цялото си съзнание за дишането си. Представете си следното: въображаема машина сканира тялото ви. Представете си, че скенерът започва от ходилата ви. Забелязвате, че пръстите ви се опитват да докоснат пода през обувките. Освободете излишното напрежение. След това светлината преминава през прасците ви. Отпуснете и тях. А сега си представете как светлината от скенера стига чак до веждите ви. Отпуснете се… Чрез това умствено упражнение дишането ви ще стане по-пълно и по-спокойно. Отпуснатите мускули ще кажат на мозъка, че всичко е наред.

Изпълнете тези стъпки преди да влезете в стаята и редовно проверявайте дали напрежението не се завръща. Тогава помолете тялото си да се отпусне и продължете. Когато освободите напрежението, се променят енергията, езикът на тялото, интонацията на гласа и цялостното ви присъствие. Започвате да излъчвате самоувереност.

  • Опознайте обстановката. 

Хората се страхуват, че щом влязат в една зала с непознати, трябва да говорят с някой веднага. Нито е необходимо, нито препоръчително. По-добре се ориентирайте в обстановката. Дори това да са колегите, които виждате всеки ден, пак ги огледайте. Какво е новото и различното? Каква е енергията? Ако влизате в помещението, ориентирайте се кой кого познава. Дори може малко да подслушате разговорите. Какви групички се оформят? Какво забелязвате? Като направите това, умът ви ще спре да се фокусира върху вътрешната ви борба.

  • Няма нищо лошо да отидете без придружител.

Не е необходимо да се чува вашият глас, за да покажете самообладание. Може просто да наблюдавате със самочувствие. Хората биват привлечени от тези, които се чувстват добре в кожата си. А пристигането с другар, с когото да си бъбрите, ще издаде вашите слабости.

Не се страхувайте да влезете някъде, да стоите сами и да гледате, докато решите с кого ви се говори. Не отивайте при първия човек, който се изпречи на пътя ви. Когато си дадете време да се успокоите, ще се отървете от нервната и безумна енергия, която ви тласка да намерите някой, с който да се запознаете веднага, за да осмислите присъствието си. 

  • Покажете уязвимост. 

Не позволявайте на нищо да пречи на корема или гръдния ви кош, независимо дали сте прави или седнали. Не скръствайте ръце. Също така, не се придържайте към папка, която да се е впила в тялото ви. Не се прегърбвайте и не се отдалечавайте от средата на стаята или от човека, с когото говорите.

Причината за тези действия е първична. Когато едно живо същество се страхува, то скрива най-уязвимите части от тялото си. Ако иска да покаже надмощие, то опитва да изглежда във възможно най-големи размери и застава на задните си крака. Така разкрива долната част на корема си, за да покаже, че не се страхува. При хората жестът не е толкова очевиден, но също е важен. Сложете ръка в джоба, или вземете чаша, но я дръжте с ръка встрани, а не директно пред себе си. Намерете това, което ви е комфортно.

В крайна сметка, за да се чувствате удобно в едно пространство, изпълнено с непознати хора, сте зависими от енергията, присъствието, увереността и спокойствието си. Чрез тези дребни стъпки ще може да успокоите вътрешното си притеснение. Успех!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ