Как да изтъкнем качествата си, без да изглеждаме като самохвалковци?

Как да изтъкнем качествата си, без да изглеждаме като самохвалковци?

Как да изтъкнем качествата си, без да изглеждаме като самохвалковци?

Ако искате да се изкачите по кариерната стълбица, трябва да умеете да се представяте в положителна светлина. Трудно е обаче да не преминем границата на самохвалството, затова повечето от нас се стесняват да говорят за качествата си. Добрата новина е, че има начин да разкажете за достойнствата си, без да оставите неприятно впечатление!

Вярвайте в себе си!

Най-голямата грешка, която допускат хората, опитващи се да представят преимуществата и способностите си, е липсата на вяра в собствените сили. Ако вие самите не вярвате в това, което казвате, останалите също няма да повярват. Ако не цените времето и знанията си, никой няма да ги оцени.

Затова никога не се опитвайте да доукрасявате качествата си. Недейте и да скромничите прекалено, като приписвате успехите си на обстоятелствата. Преди да разкажете за талантите си, оценете ги безпристрастно, разберете какви са реалните ви заслуги и чак тогава с пълна увереност кажете за тях на другите.

Повече ентусиазъм!

Проблемът за себепредставянето е особено актуален при младите служители, които още не притежават опита и успехите на по-възрастните. Запомнете: Ключът към правилното представяне на самия себе си е ентусиазмът!

Ако разкажете за свой успех със страст в гласа, хората ще видят, че още сте под положителното впечатление от него. Трудно е да критикуваш човек, който е искрено увлечен и ентусиазиран от нещо!

Никой няма да приеме думите ви като самохвалство, ако с блясък в очите разкажете за своя победа или за това какво обичате да правите и как преуспявате в него. Хората винаги ценят любовта и страстта към работата.

Общувайте повече!

За да покажете преимуществата си, трябва първо да се научите да слушате другите и да се интересувате от тях. Много по-просто е да разкажете за успехите си в обикновен разговор, където всеки споделя по нещо. Първо обаче изслушайте другите, а после дайте и своята лепта.

Има и още няколко начина, с чиято помощ може да изтъкнете колко сте ценни, без да изглеждате като самохвалковци:

Помагайте! Давайте рамо на колегите си, без да очаквате похвала. Това не само ще подобри отношенията ви с екипа, но и ще ви помогне без много фанфари да покажете знанията и уменията си и те да бъдат оценени. Когато е нужно, давайте и съвети, но без да се представяте като надменни многознайковци.

Бъдете смели, позитивни и доброжелателни! Хората съставят основната част от мнението си за нас въз основа на нашите действия. Това как се държите при успех или провал най-добре ви характеризира като личност.

Направете така, че да говорят за вас! Най-добрият вариант е началниците да научат за силните ви страни не от вас лично, а от другите колеги. Ако активно им помагате в проектите, държите се достойно при провалите и успехите и поддържате добри отношения с екипа, рано или късно ще ви споменат – и то по положителен начин – а това не може да не се отрази добре на кариерата ви!

По материали от LifeHacker

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ