Как да променим живота си с правилото за 30-те секунди

Как да променим живота си с правилото за 30-те секунди

Как да променим живота си с правилото за 30-те секунди

Колко бестселъри и блогове са посветени на чудодейни съвети и рецепти за бърза и ефективна промяна в живота, в кариерата? Може да се обградиш с такава литература, да прочетеш стотици текстове и нищо да не се промени. Опитайте нещо далеч по-лесно и бързо – правилото за 30-те секунди.

За него никога няма да напишат книга. То не е изведено от съвременната мотивираща литература, защото се е родило далеч преди нашия век на цифровизация, всеобщ цинизъм и разочарование.

Формулирал го е един умен господин, който се е родил още през 19. век. Завещал го е на своя внук, който сега е в петото си десетилетие. Той е много интересна личност. Смятан е за  „Сив кардинал” в бизнеса. Помагал е при разработването на концепциите на много известни брандове, а сега работи само, когато е движен от вдъхновението, че може нещо да предложи.

Понякога съчинява речите на генерални директори и политици, пише романи, но само за себе си – унишожава ги след написването и упорито отказва да ги представя и публикува. Сред приятелите му са едни от най-влиятелните хора на планетата, но ако наберете името му в Гугъл, почти нищо няма да научите за него. Та, този тайнствен „Сив кардинал” веднъж при срещата си с бизнес дамата и автор Робин Скот, споделил с нея завещанието на дядо си - краткото правило, което може да промени живота на всеки човек. А Робин, от своя страна, го направила публично достояние. Съветът звучи така:

„Веднага, след всяка лекция среща или друг важен житейски опит, отдели 30 секунди – не повече и не по-малко – за да си запишеш най-важното в няколко точки. Ако винаги правиш това, дори и никога повече след това да не погледнеш записките, всичко ще бъде наред!”

„Сивият кардинал” , чиято самоличност Робин Скот не разкрива от уважение към желанието да остане неизвестен я уверил, че още от малко момче, винаги следвал съвета на дядо си. По-късно посветил в тази тайна и синовете си. Скот насърчава: опитайте и вие в течение на няколко месеца и ще видите как ще се промени живота ви. Този метод има няколко тънкости и преимущества:

1. Това не са подробни записки

Не мислете, че 30 секунди ще ви стигнат да запишете всичко, което се случило на 2-часова среща например. Това правило силно се различава от бележките, които си водите, за да не забравите важни моменти от срещата или пък подробно да я опишете. По-скоро прилича на интерпретация, обозначаване на приоритети и решения.

2. Сложна работа е

Да решиш кое от всичко е най-важното наистина е трудно. Постоянно дебне изкушението да запишете всичко, което сте запомнили. Както ви се случва да се скатавате от  планираната тренировка в спортната зала, така и мозъкът ви се опитва да се отклони от този спринт за 30 секунди.

3. Детайлите са капан

Толкова често „запомняме всичко”, че отсяването на детайлите се превръща в истинско изкуство. Но ограничението по време ни помага да го правим по-ефективно. Правилото „Само за 30 секунди!” помага да се запише най-важното, без увличане в детайли.

4. Трябва да се действа бързо

Ако изчаката час-два след събитието, можете да си спомните факти, но да пропуснете нюанси, което е предпоставка за грешки при преценката на най-важното.

5.  Учите се да слушате и да задавате правилните въпроси

Ако свикнете да прилагате правилото за 30-те секунди, това ще повиши трайно способността ви да се концентрирате, докато слушате някого по време на разговор и ще ви помогне веднага да откроявате основната мисъл. Това е същото като да се научиш да отличаваш един инструмент в целия оркестър.

6. Ще можете да помагате на други хора

Когато правилото ви научи да откроявате същността в един разговор, тогава ще ви е по-лесно да разбирате нуждите на хората и как проблемите им могат да бъдат решени. А това, на свой ред ще ви помогне да изграждате полезни контакти и по-добре да съвместявате бъдещите си интереси.

7. С времето става по-лесно

Първите няколко пъти ще ви бъде трудно да се справите със задачата да изложите най-важното само за 30 секунди, но колкото по-дълго практикувате тази техника, толкова по-лесна, полезна и дори забавна ще става тя.

Източник: Lifehacker

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ